Zatvor za aktiviste "Pokreta 1389."

Portparol "Pokreta 1389." osuđen na 30 dana zatvora. Policija uhapsila 35 ultradesničara koji su se okupljali po centru Beograda, uprkos zabrani.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 20.09.2009.

00:40

Default images

Kako je za B92 rečeno u MUP-u Srbije, portparol "Pokreta 1389" Miša Vacić je prekršio zakon o okupljanju građana pošto je uprkos zabrani policije, pokušao da organizuje skup u centru Beograda. On je odmah poslat na izdržavanje kazne u Padinskoj skeli. Ranije danas na istu kaznu osuđen i aktivista tog pokreta, koji je uhapšen juče.

Među uhapšenima, kako je navela policija, je i jedan od lidera "Obraza" Mladen Obradović. MUP Srbije je saopštio da su kod uhapšenih pronađene jedan bokser, tri dimne kutije i dve baklje. Policija je u Zmaj Jovinoj ulici pronašla i veću količinu kamenja ofarbano crvenom bojom.

U toku je utvrđivanje krivične ili prekršajne odgovornosti privedenih lica, prema kojima će biti primenjene sve zakonske mere, naveo je MUP.

Manja grupa pristalica "Pokreta 1389" prošetala je danas, oko 11 sati, Knez Mihailovom ulicom u centru Beograda, i nakratko zastala kod platoa ispred Filozofskog fakulteta, gde su jutros planirali da održe skup koji je policija zabranila.

U čitavoj Knez Mihailovoj ulici i oko nje raspoređene interventne brigade beogradske policije, posebno na prilazima platou ispred Filozofskog fakulteta.

Pripadnici ultradesničraskih organizacija pokušali su da se okupe i ispred hrama Svetog Save, ali ih je policija sprečila u tome.

U blizini Palate Albanija, policija je zaustavila i legitimisala građanina koji je na zabranjeni skup poveo i nekoliko svoje maloletne dece, koja su bila obučena u majice sa oznakama organizacije "Obraz".

Ljubičiću 30 dana zatvora

A dežurni sudija za prekršaje u Beogradu izrekao je predsedniku upravnog odbora "Srpski narodni pokret 1389" Radojku Ljubičiću kaznu od 30 dana zatvora.

Ljubičić, koji je sinoć priveden zbog nepoštovanja zabrane odražavanja skupa tog udruženja na platou Trga Republike, ima pravo da u roku od 24 sata uloži žalbu na odluku sudije za prekršaje.

Zakonski rok u kom treba da se odluči o žalbi je 48 sati.

Beogradska policija sinoć je zabranila održavanje javnog skupa udruženja "Srpski narodni pokret 1389", koji je bio prijavljen za period od 19. do 27. septembra na centralnom gradskom trgu. I pored zabrane, organizator skupa Ljubičić započeo održavanje skupa, ali je skup prekinut i on je priveden.

Zabrana skupova, pojačano prisustvo policije

Direktor policije Milorad Veljović objasnio je da je u centru Beograda danas iz bezbednosnih razloga pojačano prisustvo policije.

"U interesu svih građana Srbije nećemo dozvoliti bilo kakvo nasilje na ulicama Beograda", poručio je Veljović navodeći da će protiv svih, koji budu narušili javni red i mir, biti preduzete sve zakonske mere. Prethodno je policija privela organizatora skupa “Pokreta 1389" na Trgu Republike u Beogradu, zbog toga što je i pored policijske zabrane, pokušao da održi skup.

Posle otkazivanja "Povorke ponosa", a zatim i zabranjivanja skupa "Pokreta 1389" juče popodne, policija je saopštila da se iz bezbednosnih razloga u buduće zabranjuju svi javni skupovi u centru Beograda.
Pojaèano prisustvo policije u Beogradu (Tanjug)
Ministar policije Ivica Dačić objasnio je da je odluka o zabrani skupova doneta jer je procenjeno da bi se tokom njih mogli dogoditi nasilnički akti.

“Zabranili smo skupove u centru grada, jer smo procenili da to ne bi bila nikakva povorka, već mesto za nasilničke akte", rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Profesor Pravnog fakulteta "Union" Bogoljub Milosavljević ocenjuje da je odlukom o zabrani Ministarstvo unutrašnjih poslova priznalo nesposobnost da se nosi sa tom vrstom rizika.

"Pretpostavljam da je izrečena zabrana svih okupljanja da se ne bi to samo jedno određeno okupljanje imenovalo, da bi se sprečili efekti i štetnost te mere. I nije ideja da se tiče svih okupljanja", kaže Milosavljević.

Profesor Milosavljević kaže i da bi se zabrana odnosila na sva okupljanja kada bi bilo većih poremećaja u javnom redu grada, ali da to nije slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: