Dulić o modelu masovne stanogradnje

Ministar Oliver Dulić najavio je da će u septembru biti predstavljen model masovne izgradnje jeftinijih stanova, čija bi gradnja trebalo da počne od marta 2010.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2009.

00:46

Default images

Ministar životne sredine i prostornog planiranja je objasnio da se neće graditi luksuzni stanovi, već veličine od 40 do 60 metara kvadratnih i naveo da će za te stanove moći da konkurišu svi građani Srbije. Prema njegovim rečima, taj projekat se neće izvoditi u svim gradovima, već isključivo u mestima u kojima za stanovima postoji tražnja.

“Država u ovom projektu neće biti investitor, država će biti samo moderator”, objasnio je Dulić.

“Država će subvencionisati stambene kredite, osiguravaće ih, ali državi je stalo da između građana koji će biti investitori, ili građevinskih firmi koje će biti investitori, svi ostali u tom lancu budu uvezani na način da se svako odrekne dela nečeg svog i da na kraju svi zajedno budemo zadovoljni”, rekao je on.

“Kako će model direktno izgledati, objasnićemo kada se do njega dođe, ali on svakako neće biti jednoobrazan i neće važiti za svaki grad i svaku opštinu pojedinačno”, naveo je Dulić.

Ministar Dulić je kazao da bi cena jeftinijih stanova trebalo da bude takva da rata kredita može da se otplaćuje od prosečne plate, ali i da svi u lancu projektovanja i izgradnje zarade.

“Mislim da je destimulativno za građevinsku industriju i za sam projekat da se izlazi unapred sa cenama, jer će ona svakako zavisiti i od zone u kojoj se gradi i od opštine u kojoj se gradi, i od uslova pod kojima će biti definisan ceo ovaj projekat – da li se gradi u saradnji sa Vojskom, da li se gradi u saradnji sa opštinom, da li se gradi u dogovorima da se već prodaju postojeći stanovi, ili da se izgrade novi”, rekao je Dulić.

“Mislim da je jako važno biti konkretan i reći – mi ćemo napraviti projekat koji će sniziti cene, koji će omogućiti građanima da do kvadrata dođu, ali dok god razrada projekta traje i dok god se ne dođe do tih stanova, ne možemo da pričamo o cenama”, kazao je on.

Model će, naveo je Dulić, biti koncipiran tako da i banke pronađu svoj interes za priključivanje tom projektu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: