Internet ubrzava privredni rast

Pristup brzom i cenovno dostupnom Internetu predstavlja ključ za ubrzanje privrednog rasta u zemljama u razvoju, objavila je Svetska banka.

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2009.

01:18

Default images

Isti uticaj na privredni rast, prema mišljenju Svetske banke, ima i bežična komunikacija, preneli su svetski mediji delove izveštaja te finansijske institucije pod nazivom "Informacija i komunikacija za razvoj 2009: proširenje dostupnosti i povećanje uticaja".

Svetska banka ističe da Internet velikih brzina, zajedno sa uslugama mobilne telefonije, omogućava razvoj na svim nivoima privrede i društva.

Svetska banka je, na primer, uočila da povećanje broja priključaka na brzi Internet za svakih deset procentnih bodova (10 odsto) obezbeđuje u određenoj zemlji povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,3 odsto.

Zemlje u razvoju bi, prema mišljenju Svetske banke, trebalo da "zgrabe" te mogućnosti, koje su još praktično neiskorišćene.

Trenutno se od potencijala globalnog tržišta informacionih tehnologija iskorištava manje od 15 procenata, a u 2007. godini je to tržište imalo vrednost od gotovo 500 milijardi dolara, navodi se u izveštaju Svetske banke.

Broj korisnika interneta u zemljama u razvoju se povećao desetostruko u periodu od 2000. do 2007. godine, izjavio je šef odeljenja informacionih i komunikacionih tehnologija Svetske banke Muhsin Halil ukazujući da mobilni telefon u tim zemljama koristi već više od četiri milijarde ljudi.

U izveštaju Svetske banke se mobilne platforme smatraju, u svojoj kategoriji, za najefikasniji način kako da usluge javnog i privatnog sektora dopru do stotina miliona ljudi koji žive u udaljenim i manje pristupačnim oblastima. To se, po pravilu, odnosi na seoska područja u zemljama u razvoju.

Te tehnologije nude ogromne mogućnosti, a vlade sa privatnim sektorom mogu da rade na ubrzanju izgradnje mreže širokopojasnog, brzog Interneta i tako omoguće pristup (tim tehnologijama) potrošačima sa malim primanjima, istakao je Halil.

Širokopojasni Internet kao osnovno sredstvo koriste lokalne firme koje obezbeđuju usluge informacionih tehnologija i stvaraju mogućnosti za zapošljavanje, uglavnom, mladih ljudi. Zahvaljujući tome se, takođe, povećava produktivnost i izvoz, da se i ne govori o jačanju socijalnih veza i kontakata.

Vlade bi trebalo da na lokalnom nivou proaktivno podržavaju razvoj usluga informacionih tehnologija i to posredstvom odgovarajuće politike i podsticaja, usmerenih na privrednike i privatni sektor, izjavila je ekonomista Svetske banke Kristin Čen-Vej Čijang.

Prema njenom mišljenju vlade bi trebalo da investiraju, pre svega, u talentovane ljude i u infrastrukturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: