Tadić: Veoma uspešan samit

Predsednik Boris Tadić ocenio da je odličnom organizacijom Samita zemalja centralne Evrope, koji je sinoć završen u Novom Sadu, Srbija dobila nov kredibilitet.

Izvor: B92

Nedelja, 21.06.2009.

00:11

Default images

Samit predsednika država Centralne Evrope, koji je juče završen u Novom Sadu, najplodotvorniji do sada, ocenio predsednik Srbije Boris Tadić. On rekao da je samit održan u političkom ambijentu koji je karakterisala energetska nestabilnost uzrokovana nedostatkom gasa prošle zime, ekonomskom krizom koja je pogodila svet tokom prošle i ove godine i proširenjem EU.

"Ta tri pitanja su isprepletana i zato je moja namera da prostor Zapadnog Balkana i Srbiju smestimo u kao glavnu temu ovog samita i neophodnost priključenja čitavog Zapadnog Balkana EU", rekao je on.

Prostor Zapadnog Balkana je čvorište Evrope, čvorište energetskih tokova i prostor na kome je moguće i proizvoditi energiju, pre svega, električnu, ali i vršiti distribuciju, kazao je Tadić.

Predsednik Srbije ocenio je da će "u budućnosti svi koridori gasa i saobraćajne transverzale prolaziti Zapadnim Balkanom, povezivati Zapadnu Evropu sa Azijom i činiti jedan strateški ambijent".

Prema njegovim rečima, volje za pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana EU ima, ali samo ona nije dovoljna, potrebno je čitav prostor Zapadnog Balkana učiniti atraktivnim za integraciju.

U uslovima u kojima se nalazimo, kada je čitav svet pogođen krizom, ima dobre volje i dobrih namera, kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da je na samitu zaključeno da "ni jedna zemlja Evrope, pa tako ni Zapadnog Balkana ne može sama da reši ekonomske probleme sa kojima se suočava i da najveće zemlje koje su uzrokovale tu krizu moraju da pokrenu svetsku ekonomiju".

Tadić je rekao da, pre svega, misli na SAD, ali i EU kao celinu i dodao da se svaka zemlja u Uniji suočava sa velikim ekonomskim teškoćama.

"Treba građanima Srbije jasno reći da mi ovu krizu sami ne možemo da rešimo, da su nam zbog toga potrebni ekonomska solidarnost i zajedništvo", poručio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: