Tri nova aparata za lečenje raka

U Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici puštena su u rad tri nova aparata namenjena ranom otkrivanju i lečenju raka dojke.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

17:19

Default images

Direktor Instituta Dušan Jovanović rekao je da je ponosan što će pacijentkinje ubuduće moći da budu pregledane na aparatima koji pripadaju vrhu piramide u medicini za rano otkrivanje raka dojke.

"Prvu mamografiju treba uraditi oko četrdesete godine. Između 40. i 50. godine života mamografiju bi trebalo raditi svake druge godine, a posle 50. svake godine", rekao je Jovanović i poručio da bi svaka žena trebalo redovno da vrši samopreglede koji su takođe veoma važni.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić naveo je da se godišnje u Vojvodini dijagnostikuje da je 1.000 žena obolelo od raka dojke,a više od 500 njih premine.

Zbog toga je, kako tvrdi, pokrajina izdvojila 96 miliona dinara za nabavku aparata koji će omogućiti brže i efikasnije lečenje.

"Digitalni mamograf sa tomosintezom nije samo jedini aparat ove vrste u Srbiji, već petnaesti takav u svetu, a ovaj Institut je jedini u Srbiji koji ima i dve gama kamere. To će sigurno spasiti mnoge živote, što je najvažnije", rekao je Pajtić.

Digitalni mamograf sa tomosintezom, digitalni aparat za sterotoksičnu biopsiju dojke i gama kamera poslednje generacije su aparati najnovije svetske tehnologije koji na jednostavan, brz način i sa najmanjom mogućom dozom zračenja, bez korišćenja opšte anestezije, otkrivaju pojavu karcinoma u najranijoj fazi začetka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: