Iz "Bora" sve češće nestaje zlato

Iz Rudarsko topioničarskog basena "Bor" godinama se krade bakar koji se zatim preprodaje na crnom tržištu, a u poslednje vreme učestalije su krađe zlata.

Izvor: B92

Nedelja, 12.04.2009.

11:37

Default images

Zbog niske cene bakra poslednjih meseci, broj krađa se smanjio, ali to ne znači da su lopovi odustali. Sada se iz borskog basena krade zlato. Krađa anodnog mulja - najvrednijeg otpada u "RTB Boru", koji u sebi sadrži zlato i srebro – sve je unosniji posao. U borskom basenu kažu da su oni koji ga najčešće kradu, upravo radnici "RTB-a".

"Moramo da priznamo da radnici znaju odakle i kako mogu da dođu do neke sirovine. Bio to mulj, ili bakar, ili šta god drugo. Uvek nekako stičem utisak da su korak ispred nas u svojim idejama kako da nešto otuđe od nas", kaže upravnik elektrolize "RTB-a" Slobodan Nikolić.

Sa problemom krađe anodnog mulja svakodnevno se bore radnici “Zaštite“ koji obezbeđuju pogone RTB-a.

Međutim, načini na koje lopovi iznose mulj, često se, kažu u “Zaštiti“, kose sa zdravim razumom.

"Pošto mulj može lepo da se pakuje u plastične džakove, ili folije, ili vrećicama ili kesama, lepo da se prilepi uz telo, preko toga garderoba. Nama je pobeglo lice na žičanoj ogradi i odbacilo četiri kilograma", kaže komandir policije Vitomir Stoiljković.

Prema procenama stručnjaka od stotinu kilograma anodnog mulja, moguće je dobiti pola kilograma zlata i oko tri kilograma srebra.

A, kako nezvanično saznaje B92, u okolini Bora postoji nekoliko mini-topionica u kojima se iz ukradenog mulja izdvajaju ovi plemeniti metali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

7 h

Podeli: