15 godina od ubistva Vujasinovićeve

Danas se navršava 15 godina od smrti novinarke "Duge" Radislave Dade Vujasinović, a nadležne institucije nisu utvdile okolnosti pod kojima je ubijena.

Izvor: B92

Sreda, 08.04.2009.

01:40

Default images

Nedavnim obrtom u istrazi, za koji je bila potrebna decenija i po, utvrđeno je da je Dada Vujasinović ubijena. Međutim, time se otvara, između ostalog, i pitanje – ko je svih ovih godina istragu vodio u pogrešnom smeru. Dadin otac, Radislav Vujasinović, kaže za B92 da to jesu pitanja koja treba postaviti nadležnim institucijama.

“U ovih 15 godina, mi smo uradili ono što je trebalo da uradimo i sada je na vama, i uopšte na javnosti Srbije, da kuca na prava vrata i da se stvari isteraju na čistinu”, ispričao je Radislav Vujasinović.

Nedavno veštačenje balističara Vlade Kostića potvrdilo je sumnje u istinitost policijskog izveštaja iz 1994. godine, prema kome je Dada Vujasinović sama u sebe ispalila smrtonosni hitac.

Iako se već iz obdukcionog zapisnika videlo da su u Dadu Vujasinović ispaljena dva hica, u tom nalazu je zaključeno da je reč o samoubistvu, a u svom tadašnjem izveštaju, policija je navela da je u lovačkoj pušci pronašla jedan neispaljeni patron.

Pravni zastupnik porodice Branislav Tapušković pita kako to da prethodni tim veštaka nije primetio da Dada Vujasinović nije mogla dva puta da puca u sebe i da pri tom u pušci ostane neispaljeni metak.

“Neko je stavio taj patron odmah posle događaja. Stavljen je ceo patron kao da nije izvršeno ispaljenje iz druge cevi”, rekao je Tapušković.

“Zašto notornu stvar neko nije hteo da komentariše i da na osnovu toga zaključuje? Pa to su sve dileme. Eto, da ne verujete, 15 godina je trebalo da se dođe do toga da je u pitanju ubistvo”, ukazuje on.

Na osnovu novih činjenica, Tužilaštvo je krajem januara ove godine zatražilo od policije da prikupi dokaze radi otkrivanja počinioca ovog ubistva.

Međutim, oni sa kojima je B92 razgovarao sa pesimizmom govore o daljem toku istrage, jer se čak i ključnim dokazima, odmah nakon Dadine smrti, izgubio svaki trag.

Nestali su filcani čepovi nađeni u telu Dade Vujasinović i njena odeća, a sa puške iz koje je pucano otisci nikada nisu ni uzeti. Ipak, mnoge se stvari mogu i moraju ispitati.

“Ne mogu dokazi te vrste da nestaju odmah posle događaja. To i jeste ono što zapanjuje, to i jeste nešto što bi policija mogla da raščisti, između ostalog”, kaže advokat Tapušković.

“Na kraju krajeva, još jedna stvar nije otklonjena, a to je postojanje tragova o dve vrste krvi na licu mesta. To može da bude dobar osnov za policiju da nastavi dalje”, navodi on. Dada Vujasinović bila je poznata po svojim izveštajima sa ratišta.

Pisala je o korupciji u vojsci i policiji, o kriminalcima koji su promovisani u nacionalne heroje, o sprezi politike i kriminala.

Zbog tekstova koje je pisala stizale su joj i tužbe i pretnje.

O tome je govorila i u emisiji “Utisak nedelje” 1993. godine.

“Meni sada, kada izađem iz studija, ako padne saksija na glavu, može to da se dovede u vezu sa tim”, govorila je ona tada.

B92 u Tužilaštvu nije uspeo da dobije informacije o toku istrage, niti o tome da li je policija do sada postupala po zahtevu Tužilaštva, a NUNS je pozvao policiju da postupi po zahtevu Tužilaštva i ubicu Dade Vujasinović izvede pred lice pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: