Moguć referendum o Hrvatskoj

Inicijativa za referendum o ulasku Hrvatske u NATO predata je slovenačkom parlamentu, premijer poziva građane da je ne potpisuju. NATO nervozan zbog Slovenije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.02.2009.

13:50

Default images

"Zavod 25. jun" i Stranka slovenačkog naroda su parlamentu predali 5.363 potpisa za raspis referenduma o ulasku Hrvatske u NATO.

Time je ostala pretnja Hrvatskoj da će u Sloveniji biti održan referendum, koji inicijatori nameravaju da zaustave samo ukoliko slovenački parlament, na svojoj sednici u četvrtak, donese zaključak o tome koju teritoriju je Slovenija nadzirala 25. juna 1991. godine.

Odbor za spoljne odnose slovenačkog parlamenta istovremeno je usvojio zaključak o zaštiti slovenačkih interesa pri uključivanju Hrvatske u NATO, u kome stoji da je Hrvatska nakon svog osamostaljivanja jednostrano menjala teritorijalni status kvo.

Reagujući na današnja dešavanja, slovenački premijer Borut Pahor pozvao je građane da ne potpisuju inicijativu za ovaj referendum.

"Retko se dešava da predsednik vlade pozove državljane, a ja to sada činim. Pozivam sve državljane da ne potpišu inicijativu za referendum jer bi to bilo štetno za Sloveniju", rekao je premijer, a njegovom pozivu se pridružio i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Slovenački šef diplomatije Samuel Žbogar je povodom referenduma istakao da on sigurno neće koristiti slovenačkim interesima u rešavanju pitanja sporova oko granice sa Hrvatskom.

Žbogar dodaje i da pomenuta inicijativa ne jača položaj Slovenije ni u međunarodnoj zajednici, ni unutar najavljene medijacije, čak je možda i onemogućava.

Žbogar je potsetio i na "jako tesan" vremenski plan NATO da Hrvatska i Albanija već početkom aprila učestvuju kao punopravne članice NATO na njegovom samitu, a 23. mart je već predviđen kao dan kada bi Hrvatska i Albanija, u Vašingtonu, deponovale svoje ratifikacijske ugovore za ulazak u NATO.

Prema Žbogarovim rečima "države članice NATO jako pažljivo, sa određenom malom nervozom prate dešavanja u Sloveniji", dodavši da ulazak Hrvatske u NATO nije ni vreme, ni mesto da se pregovara o spornoj granici.

Hrvatska: Referendum nepotreban

Sa druge strane, hrvatski ministar spoljnih poslova je, danas tokom posete svog kolege iz BiH, rekao da Hrvatska budno prati šta se dešava u Sloveniji i smatra da referendum nije potreban.

Jandroković je dodao i da bi u Sloveniji, "sve ostalo sem podrške Hrvatskoj i zaključivanja procesa ratifikacije i predavanja protokola Vašingtonu, bilo poigravanje vitalnim interesima NATO, a istovremeno i poigravanje stabilnošću jugoistočne Evrope", zbog čega Gordan Jandroković očekuje da će Slovenija završiti proces hrvatske ratifikacije, prenose slovenački mediji.

Istovremeno, hrvatska vlada je saopštila da premijer Ivo Sanader očekuje da Ljubljana odmrzne i poglavlja pregovora Hrvatske sa EU i tako joj otvori put ka zaključivanju planiranog puta ka EU.

Sanader je, tokom susreta sa šefom diplomatije BiH, koji je danas u poseti Hrvatskoj, rekao i da će postupak ulaska Hrvatske u NATO uskoro biti okončan, jer Zagreb očekuje da samo još Holandija i Grčka ratifikuju hrvatski pristupni protokol.

Uklanjanje slovenačke prepreke za ulazak Hrvatske u NATO savez očekuje i predsednik Hrvatske, Stjepan Mesić, koji je danas, kako prenose slovenački mediji, rekao da se nada da će u Sloveniji pobediti racionalno političko razmišljanje i da će biti "uklonjena prepreka koja preti referendumom o slovenačkoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog protokola za članstvo u NATO".

Mesić je dodao i da države koje žele da imaju prepoznatnost i poštovanje u svetu moraju da poštuju načela, a Hrvatska je prilikom ulaska Slovenije u EU zastupala načelo da državama u regiji treba omogućiti uključivanje u NATO i EU.

"Mi bi mogli da, zbog istog slučaja, pišemo svim evropskim državama, članicama EU, da postoji neki dvostrani spor, u kom imamo neuređenu morsku graničnu crtu sa Slovenijom i da bi bilo dobro da, dok to ne uredimo, Slovenija ne ide u EU".

Mesić je rekao da se nada da će to bilateralno pitanje, koje treba urediti na osnovu međunarodnih konvencija koje su obe države potpisale, biti rešeno pomoću saveta medijatora, koji bi mogao da bude smerokaz za rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: