Miliband: Podrška putu u EU

Velika Britanija podržava Srbiju na putu ka EU, ali se stavovi dve zemlje o Kosovu razlikuju, poručio je šef britanske diplomatije Dejvid Miliband.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 05.11.2008.

09:10

Default images

Miliband se danas u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem koji mu je preneo da Srbija insistira da rekonfiguraciju međunarodne civilne misije mora da odobri Savet bezbednosti UN. Kako je saopšteno iz Pres službe predsednika Srbije, Tadić i Miliband razgovarali su o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskoj perspektivi Srbije i situaciji u regionu.

Šef britanske diplomatije danas je boravio u poseti Beogradu tokom koje je razgovarao i s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare dvojica ministara spoljnih poslova saglasili su se da Velika Britanija podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, ali da su stavovi dve zemlje o Kosovu različiti.

Miliband je rekao da Britanija podržava stav o proširenju Unije na ceo Zapadni Balkan, uključujući i Srbiju i najavio da bi u 2009. godini Srbija mogla da dobije status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Međutim, kada je reč o Kosovu, Britanija ima drugačiji stav od Srbije. Milibend se založio da razmeštanje misije Euleks na Kosovu "ide kako treba" i rekao da prihvatanje te misije nije dodatni uslov za evropske integracije Srbije, ali da jeste razvijanje "dobrosusedskih odnosa".

Šef britanske diplomatije kazao je da je kada je u pitanju status Kosova, na članicama EU da odlučuju pojedinačno i istakao da bi Euleks trebalo da "zaštiti sve ljude, bez obzira na status".

Miliband je rekao da u posetu Srbiji dolazi kao "prijatelj Srbije", kao i da danas posle podne ide na Kosovo, takođe kao "prijatelj Kosova".

Šef diplomatije Srbije, s druge strane, ističe da Srbija ima čvrst stav po pitanju Kosova koji se neće promeniti, kao i da Britanija ima različit stav od Beograda.

"Mislim da postoji prostor za saradnju i pored toga što su razlike vezane za status pokrajine fundamentalno velike", rekao je Jeremić.

Jeremić je kazao da za sada nema dogovora o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva na Kosovu, ali da će Srbija nastaviti razgovore sa UN.

"Potrebno je da pronađemo rešenje... ali postoje crvene linije koje su nacrtne Ustavom Republike Srbije i te crvene linije ova vlada neće preći", istakao je Jeremić.

Milibend danas u Beogradu razgovara i s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a posle Beograda odlazi na Kosovo gde su najavljeni susreti sa najvišim predstavnicima kosovskih vlasti.

Rumunija za evropsku perspektivu Srbije

Rumunski premijer Kalin Popesku Taričeanu pozvao je danas Srbiju da učestvuje u regionalnom projektu razvoja na Dunavu koji finansira Evropska unija, u cilju približavanja Srbije Uniji.

Taričeanu je o tom projektu razgovarao sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem prilikom nedavne posete Srbiji, kao i sa austrijskim kancelarom i premijerima Mađarske i Bugarske.

Zajedno sa kancelarom Austrije, rumunski premijer se obratio Evropskoj komisiji tražeći fondove za projekat razvoja na Dunavu, ocenivši da je to od velikog ekonomskog, ekološkog i turističkog značaja.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je odgovorio da će podržavati taj projekat.

Taričeanu je rekao na sastanku o sektoru dunavskih pitanja da su se njegove kolege iz Austrije, Mađarske i Bugarske saglasile da Srbija učestvuje u dunavskom projektu.

Naglasio je da je Beograd pozvan, jer postoji i "politički interes" -približavanje Srbije EU.

Taričeanu je rekao da taj projekat razvoja Dunava može da služi i kao politički argument i za Rumuniju i za Srbiju u njenom približavanju Evropskoj uniji.

Austrija: Podrška Srbiji

Novoimenovani ambasador Austrije u Beogradu Klemens Koja izjavio je da će Austrija nastaviti podršku Srbiji.

On kaže da je njegov prvi utisak, posle razgovora sa političkim liderima Albanaca i Srba na jugu Srbije, da su "svi ljudi koji žive ovde spremni da zajednički rade za svoje bolje sutra".

Imam utisak da su Albanci, Srbi i Romi svesni neophodnosti evropskih integracija u ovoj zemlji i Austrija će na tom putu pomagati Srbiji finansijski, politički i na svaki mogući naćin, rekao je Koja u izjavi FoNetu.

"Mi smo učestvovali u finansiranju projekata koje je sprovodio Program Ujedinjenih nacija za razvoj, preko programa MIR2. Taj program je završen, ali mi nameravamo da i dalje pomažemo ovaj region", rekao je Koja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: