Ekstazi kao eksperimentalni lek

Sintetička droga ekstazi prvi put je eksperimentalno upotrebljena u Izraelu, u lečenju ratnih trauma, preneli su izraelski mediji.

Izvor: B92

Utorak, 06.05.2008.

08:11

Default images

Ekipa stručnjaka iz psihijatrijske klinike kod Tel Aviva trenutno vodi istraživanje sa osobama s traumom od rata, koristeći molekul MDMA, jedan od sastojaka ekstazija.

Lekari iz te bolnice, koji su odgovorni za taj eksperimentalni program, uvereni su da je psihoterapija ključna za lečenje i da je ekstazi važan u toj terapiji.

Stručnjaci smatraju da oprečni efekti ekstazija - efekat uzbuđenja i smirivanja - mogu da pomognu u lečenju traume.

Ukoliko eksperiment bude uspešan, to će omogućiti da se ustanove novi metodi za lečenje od post-traumatskih efekata posle rata, naveli su izraelski lekari.

Ekstazi je sintetička i psihoaktivna droga, derivat amfetamina, poznat još i kao MDMA. Spada u jače psihoaktivne droge, delovanje je slično dopingu u sportu, a uzima se oralno u obliku tableta. Doza od 75-100 mg počinje da deluje posle 20 do 40 minuta, a traje nekoliko sati.

Simptomi su proširene zenice, kočenje i drhtanje vilice i zuba, porast krvnog pritiska, ubrzani rad srca, gubitak apetita i velika izdržljivost bez znakova umora. Ekstazi pojačava percepciju okoline, a nakon popuštanja delovanja droge moguća je depresija, kao umor i iscrpljenost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: