Pitanje fotografija već rešeno

Sud se već bavio pitanjem kako je Vladimir Beba Popović dobio fotografije osumnjičenih za ubistvo premijera Đinđića.

Izvor: B92

Utorak, 18.03.2008.

19:31

Default images

Posle najave specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića da će, po pravosnažnosti presude za ubistvo premijera, pokrenuti novi postupak o pobuni Jedinica za specijalne operacije, usledio je zahtev direktora RTS-a Aleksandra Tijanića da tužilaštvo pokrene i novu istragu koja bi utvrdila odakle tadašnjem šefu biroa za komunikacije Vladimiru Popoviću istog dana fotografije s osumnjičenima za ubistvo.

Iz presude specijalnog suda vidi se, međutim, da se sud time već bavio.

Aleksandar Tijanić već dva dana u raznim medijima objašnjava da pokretanje nove istrage zahteva sada, jer su tek u dokumentarnom filmu koji je prošle nedelje emitovan na RTS-u prvi put otvorena pitanja odakle fotografije i poternica istog dana kada je premijer ubijen i ako su već sve znali, zašto ubice premijera nisu uhapšene pre ubistva.

Ovim pitanjima, međutim, sud se već bavio, i to tokom 2005. godine, a odgovori na ta pitanja postoje i u presudi Specijalnog suda.

Na 143. strani presude, predsedavajuća sudskog veća Nata Mesarović, pozivajući se na svedoka, bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića, čiji iskaz smatra relevantnim, navodi sledeće: "U svom iskazu Dušan Mihajlović izneo je da je poternica za pripadnicima zavere sastavljena na kolegijumu MUP-a 12. marta 2003. godine, da su u sastavljanju ove poternice učestvovali ljudi iz vrha MUP-a Srbije".

U presudi za ubistvo premijera, na 160. strani, ponovo piše da je poternicu za osumnjičenima, koja je objavljena 12. marta, šef biroa za komunikacije Vladimir Popović dobio nakon sastanka na kome su bili čelnici MUP-a.

Iskazima saradnika premijera Đinđića i policijskih funkcionera sud je u tom delu, kako se navodi u presudi, u potpunosti poklonio veru.

Postoji u obrazloženju presude upravo taj deo o objavljivanju poternice, kaže portparolka suda, sudija Maja Kovačević.

"U zgradi Vlade je održan sastanak i kolegijum u MUP-u. Dušan Mihajlović je bio i na jednom i na drugom sastanku. Na tim sastancima doneta je odluka da se raspiše poternica upravo za pripadnicima 'zemunskog klana'. Sa tog satanka, neko iz MUP-a je predao fotografije i tekstove čoveku zaduženom za komunikaciju sa medijima", kaže Maja Kovačević.

Sud u presudi navodi da je istraga protiv "zemunskog klana" vođena nekoliko meseci pre ubistva, ali da je tek tokom akcije "Sablja" otkriveno da su pripadnici klana imali svoje ljude i u MUP-u i u tužilaštvu.

Pripadnici klana, znajući da im se priprema hapšenje, nekoliko dana pre ubistva premijera sakrili su se po skloništima i prekinuli kontakte telefonom. Tako im se izgubio svaki trag.

Na predlog tužioca Jovana Prijića koji je 12. marta bio na sastancima u Vladi, odlučeno je da se objave njihove fotografije i da ih na taj način nateraju na pogrešan korak.

Počinioci su se uspaničili, počeli da menjaju skloništa i tako su i uhapšeni.

"Pre samog atentata, radila se policijska istraga prema pripadnicima 'zemunskog klana' zbog događaja kod hale Limes. Dan pre toga je završeno svedočanje Ljubiše Buhe Čumeta i oni su procenili da imaju osnova za sumnju da su pripadnici tog klana izvršili atnetat i tako su izdali poternicu", rekla je Maja Kovačević.

Na osnovu poternice objavljene 12. marta 2003. godine, podignuta je optužnica za ubistvo premijera.

I dok Vrhovni sud odlučuje o presudi, direktor RTS-a zahteva novu istragu i to o pitanjima kojima se sud bavio još tokom 2005. godine.

Specijalni sud je prošle godine osudio sve koji su bili prvo na poternici, pa na optužnici, na ukupno 378 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: