Srbija-EU: Na redu agro-proizvodi

Nova runda tehničkih pregovora Srbije i Unije odnosiće se na jednu od najtežih oblasti - trgovinu poljoprivrednim proizvodima.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2007.

17:07

Default images

Nova runda pregovora o stabilizaciji i pridruživanju biće održana u četvrtak i petak u Beogradu. Od ishoda tog susreta zavisi da li će, kako je prognozirano, tehnički pregovori biti završeni do kraja meseca, što bi omogućilo da, uz punu saradnju sa Haškim tribunalom, sporazum sa Unijom bude parafiran do kraja godine.

Direktorka Vladine kancelarije za pridruživanje Tanja Miščević kaže da predstoji najteži deo posla u pregovorima sa Briselom – razgovori o liberalizaciji trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima.

U toj rundi pregovora razgovara se kako da tržište Srbije bude otvoreno za uvoz žitarica, mesa, šećera, vina i ribe, pri čemu pregovarački tim Srbije, koji predvodi Božidar Đelić, mora da vodi računa o zaštiti interesa domaćih proizvođača.

Od uspeha najnovije runde zavisi da li će tehnički pregovori biti završeni do kraja jula, kako je ranije prognozirano.

Po završetku tehničkog dela pregovora Srbiji ostaje, po mnogima, znatno teži deo posla - da ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom, odnosno da uhapsi Ratka Mladića i preostale begunce, što je uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Sporazum bi bio značajan korak ka kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: