NVO brane Status

Grupa nevladinih organizacija traži odgovornost svih koji su sprečili distribuciju i reklamiranje izdanja magazina Status.

Izvor: B92, Beta

Petak, 20.04.2007.

12:17

Default images

"Time je nezakonito ograničena sloboda izražavanja i javnog informisanja. Zahtevamo od tužioca da reaguje povodom tog slučaja i time pokaže da niko u Srbiji ne može da zloupotrebljava monopol svoje moći na račun vladavine prava i pravne države", navodi se u saopštenju devet nevladinih organizacija.

Saopštenje su potpisali čelnici Jukoma, Helsinškog odbora za ljudska prava, Fonda za humanitarno pravo, Inicijative mladih za ljudska prava, Građanskih inicijativa, Žena u crnom, Beogradskog kruga, Beogradskog centra za ljudska prava i Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Glavni i odgovorni urednik Statusa Slaviša Lekić optužio je 18. aprila kompanije Delta i Večernje novosti da sprečavaju distribuciju i reklamiranje najnovijeg broja tog lista.

Osam nevladinih organizacija upozorilo je da se "tu radi o ozbiljnoj povredi Evropske konvencije o ljudskim pravima, zbog sprečavanja širenja ideja, informacija i mišljenja", i o povredi Zakona o javnom informisanju i Zakona o oglašavanju.

"Izričite odredbe Zakona o javnom informisanju zabranjuju licima koja se bave distribucijom javnih glasila da odbiju da distribuiraju javno glasilo bez opravdanih komercijalnih razloga", piše u saopštenju.

Dodaje se da je Zakonom o oglašavanju zabranjena diskriminacija prilikom objavljivanja oglasnih poruka, "pa eventualna politička pozadina motiva koji su doprineli opstruiranju distribucije i zabrani reklamiranja Statusa ukazuju na očigledno protivzakonito postupanje".

Lekić: Srbija nije "hotlajn"

"Zakasnelo objasnjenje" Večernjih novosti da već plaćeni oglas novog broja magazina "Status" nije objavljen zato što "sadrži informacije koje nisu proverljive", te da  najava intervjua sa Vladimirom Popovićem spada u kategoriju oglasa - “reklame za lekove, lekovita sredstva i 'hotlajnove'”, glavni i odgovorni urednik Statusa Slaviša Lekić ocenjuje kao "van pameti". 

"Ne vagajući gnev i gorčinu, Vladimir Beba Popović se u intervjuu magazinu STATUS  s neviđenom žustrinom obrušio na sve ono što mu smeta u državi Srbiji. Slažem se da je za običnu ljudsku pamet i prosečan nervni sistem, snalaženje u tom kovitlacu reči i paradi podataka, pretežak zadatak", sapštio je Lekić.

"Priča o Srbiji, sem kod neozbiljnih ljudi, ne može biti podvedena pod 'Hotlajn', kao ni jedini tekst u oglasu koji glasi: 'Svi znaju šta Miroslav Mišković radi po Srbiji, ali ćute. Ili se plaše, ili ih plaća. Na sreću njegovih protivnika, za sada ne ubija. Ali, i Milošević je počeo tako što je prvo hapsio'", saopštava Lekić, ocenjujući da bi se "hotlajnom" pre moglo nazvati ono što se poslednjih dana dešava na relaciji “Delta” – “Večernje novosti” – pojedine distributerske kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: