"Vojni rok u penzijski staž"

SVM predlaže da vreme provedeno u služenju vojnog roka uđe u penzijski staž.

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2007.

12:14

Default images

Savez vojvođanskih Mađara će na prvoj sednici Skupštine Srbije predložiti da mladićima koji će ove i sledeće dve godine ići na odsluženje vojnog roka, vreme u kasarnama uđe u penzijski staž, piše Dnevnik.

Prema rečima Balinta Pastora, jednog od tri poslanika SVM-a u Skupštini Srbije, inicijativa će se odnositi na sve mladiće, bez obzira na to da li vojni rok služe u oružanim snagama ili u civilnoj službi.

"Mislim da bi se to moglo postići veoma jednostavno kada je reč o pravnom delu stvari. U Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2003. u članu 11 postoji 11 kategorija osiguranika, to jest zaposlenih, a pored njih treba staviti da su osiguranici i lica koja su na odsluženju vojnog roka", objasnio je Pastor.

On je istakao da je jedino pitanje hoće li Vlada imati za to političkog sluha. Pastor smatra da u rešenju tog pitanja Srbija treba da sledi primer Mađarske, gde su, do profesionalizacije vojske, i redovne studije bile uračunate u radni staž.

Prema Nacrtu strategijskog pregleda odbrane, ove i naredne dve godine na odsluženje vojnog roka u Vojsku Srbije treba da budu upućena po 6.583 regruta godišnje. Na civilnom odsluženju je, istovremeno, oko 8.000 mladića, a još oko 5.000 čeka na uput.

Srbija planira da 2010. ukine služenje vojnog roka i da ima profesionalnu vojsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: