Pritvor za još četvoro osumnjičenih

Još četvorici osumnjičenih za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu istražni sudija večeras odredio pritvor.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2007.

07:44

Default images

U tridesetodnevnom pritvoru zadržani su Dejan Atanacković iz Požarevca, Miroslav Galjak i Rajko Ćosović iz Kragujevca i Zoran Kovačević iz Velike Plane.

Dejan Atanacković (36) i Zoran Kovačević (47) osumnjičeni su za primanje mita i podstrekavanje, a Miroslav Galjak (31) i Rajko Ćosović (39) za primanje mita i pomaganje.

Osumnjičeni Atanacković je policijski inspektor u Policijskoj upravi Požarevac, Galjak je zaposlen kao vozač u "Prizmi", a pre toga bio je vozač dekana Pravnog fakulteta.

Kovačević je vlasnik menjačnice u Velikoj Plani, osumnjičen da je plaćao ispite. Ćosović je direktor preduzeća "KD duga sistem" u Kragujevcu. U sklopu tog preduzeća je skriptarnica na Ekonomskom faklutetu u Kragujevcu.

Knjiga utisaka o korupciji

Odlukom Senata Univerziteta, na Pravnom fakultetu u Kragujevcu otvorena knjiga utisaka o korupciji. Studenti su u knjizi izneli utiske o korupciji na fakultetu, pozdravljajući akciju univerzitetskih vlasti da se raščisti s kupovinom ispita.

Studenti su imali komentare o profesoru koji je na sednici studentskog parlamenta pominjan kao neko ko je "izmakao policijskoj akciji" i o kom se na fakultetu otvoreno govori da prima mito za ispite.

U knjizi utisaka navedena su imena nekih od profesora, a studenti su se interesovali kada će na njih doći red i "zašto profesori koji su najviše prodavali ispite nisu suspendovani".

Studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu traže od nadležnih da nastave sa otkrivanjem korupcije na Univerzitetu navodeći da korupcija na fakultetu nije uhvatila maha i da nisu svi kompromitovani. Oni su zatražili da se zaštite studenti i profesori koji pošteno rade svoj posao.

Posle skandala u Kragujevcu, Ministarstvo prosvete otvorilo je posebnu telefonsku liniju, na kojoj se mogu prijaviti nesavesni profesori. Slučajevi korupcije mogu se prijaviti na broj 011/363-13-08.

"Vuksanović treba da podnese ostavku"

Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović trebalo bi da podnese ostavku pošto je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu uhapšena grupa profesora osumnjičena za primanje mita, izjavio je danas predsednik Sindikata obrazovanja Branislav Pavlović.

On je na konferenciji za novinare ocenio da je afera u Kragujevcu zadala težak udarac ne samo Univerzitetu u tom gradu, već i Ministarstvu prosvete i sporta.

Pavlović je naveo da bi, s obzirom na činjenicu da je za korupciju osumnjičena i pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Emilija Stanković, svaki ministar trebalo pažljivije da bira svoje saradnike i pomoćnike.

"Sigurno je da Pravni fakultet u Kragujevcu nije jedini na kome ima korupcije. Korupcije ima i u srednjim i višim školama. Trebalo bi naročito proveriti situaciju na privatnim fakultetma", kaže Pavlović.

Prema njegovim rečima, "sve može da se dovede u red ako poreski organi počnu da proveravaju način sticanja imovine i ako prosvetna inspekcija bude ažurnija".

Svetlost: Potvrđeno o čemu se pričalo

Kragujevački nedeljnik Svetlost piše da je policijskom akcijom "Indeks" potvrđeno ono o čemu se u Kragujevcu odavno pričalo.

Zbog toga je, posle hapšenja profesora, u toku provera kompletne dokumentacije svih redovnih i vanrednih studenata kao i onih na postdiplomskim studijama, piše list.

Sumnja se da je ovde fakultetske diplome na nelegalan način pribavio veći broj osoba koje nisu pohađale studije, a list navodi da se među njima nalaze i pojedinci zaposleni u sektoru bezbednosti državne uprave Srbije, veći broj policajaca iz Crne Gore, kao i mnoge osobe iz javnog i političkog života Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama, posao prodaje ispita bio je veoma razgranat jer je u policijskoj akciji u stanovima osumnjičenih profesora pronađeno na desetine indeksa iz raznih gradova, kao i stotinak prijava za polaganje ispita sa Univerziteta u Banjaluci.

Sve to nagoveštava da će se korupcionaška afera na Pravnom fakultetu u Kragujevcu proširiti ne samo na Srbiju već i na ceo region.

Građani slabo o obrazovanju

Građani Srbije u poslednjem velikom istraživanju o korupciji nisu svrstali obrazovni sistem među najkorumiranije oblasti u društvu.

Samo mali procenat, šest odsto anketiranih, priznao je da je davao mito da bi završio neke poslove u vezi sa obrazovnim sistemom, pokazalo je istraživanje "Globalni barometar korupcije" za 2006. godinu, koje je agencija Galup sprovela za potrebe Transparensi internešenela.

Čak 82 odsto anketiranih, koji su imali dodira sa obrazovnim sistemom, rekli su da ni oni ni članovi njihovih porodica nisu dali mito u poslednjih godinu dana.

U obrazovnom sistemu nema ni malo ili ima veoma malo korupcuje, smatralo je 22 odsto anketiranih, dok je njih 42 odsto ocenilo da je veoma ili izrazito korumpirano.

Na skali od jedan do pet, gde jedan znači da korupcije uopšte nema, obrazovni sistem je ocenjen sa 3,4.

Većina građana u Srbiji ocenila je, prema tom istraživanju predstavljenom u decembru 2006. godine, da Vlada ne čini dovoljno da se izbori s korupcijom, a kao najkorumpiraniji sektor u društvu označila je zdravstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: