Sreda, 15.11.2006.

21:46

Susret Tadić-Bilt

Ratko Mladić u Hagu – ispunjenje tog zadatka je i dalje jedini uslov da Srbija nastavi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Izvor: B92

Default images

Posle sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića i ministra spoljnih poslova Švedske Karla Bilta, dugogodišnji međunarodni predstavnik za BiH je rekao da njegova država može da pomogne Srbiji na putu ka Evropi, ali da Srbija mora da pomogne i sama sebi.

Najteži razgovori koje srpski zvaničnici vode sa stranim diplomatama tiču se saradnje sa Haškim tribunalom i neispunjenih obaveza koje je Srbija preuzela, rekao je Boris Tadić nakon susreta sa Karlom Biltom. Predsednik kaže da nema sastanka sa stranim državnicima na kome se ne pomene to pitanje: "Jedini mogući odgovor je, pošto nismo pronašli Ratka Mladića na prostoru Srbije, da mi ne znamo da li je on na prostoru srbije ali da nastavljamo traganje."

Tadić je kazao da je spoljnopolitička pozicija Srbije kudikamo slabija zbog nezavršetka saradnje sa Haskim tribunalom: "Uvek od strane evropskih političara dolazi kontra pitanje - a zašto bi smo vam dali olakšice kad vi sami sebi ne pomognete izvršavanjem svojih obaveza, onoga što je deo vašeg zakonodavstva".

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt kaže da će njegova zemlja pomoći koliko može da Srbija nastavi pregovore sa EU, ali tek kada oseti da je Srbija spremna da ide dalje. Karl Bilt, koga Boris Tadić naziva velikim prijateljem Srbije, kaže da bi njegova zemlja volela da se buduće rešenje statusa Kosova utvrdi dogovorom. Medjutim, u Švedskoj su svesni da je nemoguće potpuno popuniti jaz između dve strane, kaže Bilt.

"Još pokušavam da kažem svima, Beogradu, Prištini, međunarodnim pregovaračima, da se u mnogim pitanjima može suziti taj jaz, i to bez obzira na budući status Kosova. I Kosovo i Srbija se nalaze tu gde su. Ekonomska i socijalna situacija je takva kakva jeste. Ljudi žive tu gde jesu. Pregovarači se moraju baviti konkretnim pitanjima, bez obzira na status. A što se statusa tiče, mora postojati rezolucija o tome. Sadašnja situacija je neodrživa za regionalnu stabilnost, a bojim se, i za evropsku budućnost Srbije. Ne želim da vidim Srbiju koju zauvek vuče unazad kosovsko pitanje. Želim da vidim Srbiju koja je sposobna da ide napred ka evropskoj budućnosti", rekao je Bilt.

Predsednik Tadić je kazao da Srbija insistira da se nastave pregovori, posebno o decentralizaciji i sličnim pitanima, iako međunarodna diplomatska praksa nalaže da se svi pregovarački procesi uspore u vreme izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: