Izbor guvernera politički dogovor?

Radovan Jelašić kaže da je član 5. Ustavnog zakona, koji predviđa izbor guvernera NBS, posledica političkog dogovora.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 10.11.2006.

12:49

Default images

Radovan Jelašić kaže da je posle proglašenja Ustava saznao da je članom 5. predviđen izbor novog guvernera. "Sutradan sam na sednici Vlade tražio da podnesem amandman na Zakon, ali su me opomenuli da nemam pravo da podnosim nikakav amandman", rekao je Jelašić.

"Ja iskreno sumnjam da je to jedno pitanje na kome su insistirali radikali. Isto tako mislim da što se tiče druge velike stranke koja sedi u Skupštini, SPS, sumnjam da su oni imali snagu da se za tako nešto izbore", kaže on.

"To znači, ponovo su ostale demokratske stranke koje su odlučile da i po peti put u poslednjih 12 godina, što se tiče izbora guvernera, ponovo bude jedno pitanje političke podele", rekao je Jelašić.

Radovan Jelašić smatra da će nezavisnost institucije, kakva je Narodna banka, biti umanjena novim imenovanjem guvernera. On ne veruje da će na sednici Skupštine ponovo biti postavljen na to mesto.

"Ko dođe sledeći, verovatno će ponovo zavisiti od toga na kakav način će se uskladiti zakon o NBS do kraja 2008. To znači da i taj šesti guverner može isto tako da prođe kao što je prošao i peti. Ali, kažu da je to nezavisnost institucija u Srbiji, to se tako zove", smatra Jelašić.

Ponovni izbor i poverenika za informacije

Novim Ustavnim zakonom određeno je da na prvoj sednici Skupštine, kada bude izabrana nova Vlada, Srbija dobije i novog poverenika za informacije od javnog značaja.

Iako kaže da mu prija što je funkcija poverenika za informacije od javnog značaja dobila takvu važnost, pa se odmah posle izbora vlade raspravlja i o njemu, Rodoljub Šabić kaže da se svojim radom verovatno zamerio nekim političarima.

"Ja nemam nikakvih konkretnih podataka kakav bi politički dogovor iza toga mogao stajati. Naravno, znam za određen broj politički relevantnih ljudi koji, najblaže rečeno, ne vole šta poverenik radi i ne vole njegovu ličnost i koji bi mogli stajati iza toga", kaže on.

"Ali, pošto govorimo o pretpostavkama, ne bih javno markirao te ljude. Ako bude potrebe i razloga i ako to budem mogao da stavim u kontekstu dokaza, mogao bih o tome da govorim", objašnjava Šabić.

On kaže da se ne plaši smene, ali se pribojava da će doći do promene Zakona o dostupnosti informacija, čime bi funkcija poverenika bila obesmišljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: