Subota, 10.06.2006.

10:47

Samit G8 o energetici

Visoke cene nafte i rizik od porasta inflacije glavne su teme dvodnevnog sastanka ministara finansija Grupe osam u Sankt Peterburgu.

Izvor: Beta

Default images

Ministri finansija saopštili su da rast na globalnom nivou ostaje visok i ukazali na opasnost od visoke cene energenata i neuravnoteženost ekonomskih kretanja. Ministri G8 pozvali su na veću transparentnost na tržištu energenata kroz razvoj opštih standarda koji bi važili za naftne rezerve.

Države Evropske unije traže od Rusije da otvori mogućnost za evropske kompanije da učestvuju u distribuciji ruskog gasa. Sada ruski i svetski gigant "Gazprom" ima monopol u toj oblasti. Rusija se, međutim, opire tim nastojanjima EU i za otvaranje svog tržišta traži da isto učine i evropske države za ruske kompanije.

Ruske vlasti odbacivale su ranije bilo kakve razgovore o potipisivanju Energetske povelje, a francuski ministar finansija Tjeri Breton danas je rekao da je dobio "veoma pozitivna" mišljenja Rusije.

Očekivalo se da će ministri razgovarati o tome kako se SAD odnose prema velikom trgovinskom deficitu i o tome koje mere preduzimaju ostale države kako bi podržale domaći rast i time podržale izvoz SAD.

SAD su u petak objavile da je trgovinski deficit u aprilu skočio na 63,4 milijarde dolara, nakon što je dva meseca bio u opadanju. Taj rast deficita prouzrokovan je pre svega cenom nafte i time što je tržište bil preplavljeno izvozom nameštaja, televizora i igračka iz Kine.

Ministri G8 danas su takođe usvojili odvojena saopštenja u kojima se naglašava potreba da se podrže siromašni narodi u nastojanjima da dođu do energije.

Rusija je, na današnjem sastanku ponudila da otplati celokupan svoj dug prema Pariskom klubu u iznosu od 22 milijarde dolara, ali je Nemačka bila protiv toga da joj se deo njenog duga isplati jer nije spremna da se odrekne visokih kamata koje bi joj Rusija plaćala narednih godina.

Glavne rasprave dešavaju se danas, dok su juče učesnici prisustvovali svečanoj večeri i pogledali balet "Labudovo jezero".

SAD blizu dogovora sa Rusijom oko članstva u STO

SAD i Rusija napredovali su u teškim pregovorima oko ulaska Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Ovo je izjavio američki ministar finansija Džon Snou i dodao da se nada da će uskoro biti postignut dogovor. Snou je u Sankt Peterburgu, gde se održava sastanak ministra finansija grupe najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije (G8), razgovarao s ruskim kolegom Aleksejem Kudrinom.

On je rekao da se dve strane približavaju rešenju i istakao da je moguće da će se to postići u narednih nekoliko nedelje, pre sledećeg sastanka G8, u julu Sankt Peterburgu.

Rusija od 1994. godine pregovora o svom članstvu u STO, računajući na pogodnosti koje će joj to doneti u plasiranju ruske robe na druga tržišta, pre svega na Zapadu.

Ove nedelje Rusija je dobila podršku i od Australije za članstvo u STO, a ranije je potpisala sporazume sa Evropskom unijom, Kinom i Japanom, tako da su SAD poslednja velika prepreka na putu ka STO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: