Kako do besplatnih akcija

Građani će na besplatne akcije moći da računaju 2010, pišu Večernje novosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.05.2006.

07:29

Default images

Pra­vo na bes­plat­ne de­o­ni­ce sa­da ima­ju sa­mo za­po­sle­ni i penzioneri pred­u­ze­ća ko­ja se pri­va­ti­zu­ju, i to 30 odsto ako prodaja ide pu­tem aukci­je, a 15 ako ide pu­tem ten­de­ra. Svi osta­li građani Sr­bi­je, ko­ji do sa­da ni po jednom osnovu nisu dobili akcije, a raču­na se da je ta­kvih oko če­ti­ri mi­li­o­na, ima­će isto pravo, ali sa odloženom re­a­li­za­ci­jom.

Za­kon o pri­va­ti­za­ci­ji pred­vi­deo je da od pro­da­je na ten­de­ri­ma društvenih pred­u­ze­ća 15 od­sto ak­ci­ja bude naznačavano u Privatizacio­ni regi­star i iz tog fon­da budu po­de­ljene ak­ci­je svim punolet­nim gra­đa­ni­ma Sr­bi­je. U Pri­va­ti­za­ci­o­ni re­gi­star ići će, tako­đe, ak­ci­je jav­nih preduze­ća, ali još ni­je od­lu­če­no u kom procen­tu.

Pre­ma ak­tu­el­nim od­red­ba­ma Za­ko­na o pri­va­ti­za­ci­ji, rok za podelu akcija iz Pri­va­ti­za­ci­o­nog re­gi­stra je 2010. godina. Jed­no ograničenje je da na bes­plat­nu po­de­lu ak­ci­ja iz Pri­va­ti­za­ci­o­nog re­gi­stra ne­ma­ju pra­vo oni ko­ji su kroz pri­va­ti­za­ci­ju do­bi­li ma­kar i jed­nu ak­ci­ju. Ka­ko će ta podela ići, tek bi tre­balo da bude utvrđeno, odnosno određeno da li će to bi­ti va­u­če­ri ili ne­ka dru­ga va­ri­jan­ta, da li će po­zi­v gra­đa­ni­ma za upis biti upućen pre­ma birač­kom spi­sku, ili će pri­ja­vlji­vanje biti na ličnu inicijativu.

Advo­kat Bran­ko Pa­vlo­vić je kra­jem pro­šle go­di­ne u ime pola miliona građana upu­tio pred­log re­gu­la­ti­ve po ko­joj bi po­de­la akci­ja kre­nu­la odmah, od­no­sno išla suk­ce­siv­no, ne če­ka­ju­ći 2010. godinu. O pro­gra­mu Branka Pa­vlo­vi­ća, ko­ji se po­ja­vlju­je i kao zastup­nik sindi­ka­ta javnih predu­ze­ća, pre dva da­na je raspravljao Od­bor Skupštine Srbije za priva­ti­za­ci­ju i ve­ći­nom gla­so­va ga odbio. Obra­zlo­že­nje je da bi sukcesivnom po­de­lom ne­kim građani­ma do­pao krem, a ne­ki­ma pra­zni pa­pi­ri.

S pred­lo­gom, za sa­da usme­re­nim sa­mo na struč­an deo javnosti, izašao je i pro­fe­sor­ski tim koji čine Mi­o­drag Zec, Boško Čivoković i Mirko Va­si­nje­vić. Su­šti­na nji­ho­vog pro­jek­ta jeste da treba na­pra­viti investici­o­ni fond u ko­ji bi se sli­le ak­ci­je iz Privatiza­ci­o­nog re­gi­stra i Akcijskog fon­da, s tim da u Privatizacio­ni re­gi­star bude usme­reno 75 od­sto ka­pi­ta­la jav­nih pred­u­ze­ća. Po­de­la ak­ci­ja gra­đa­ni­ma išla bi tek ka­da taj fond počne da funk­ci­o­ni­še, do­bi­je ver­fi­ka­ci­ju na ber­zi, kako građani ne bi ima­li zeb­nju da li do­bi­ja­ju pra­zan pa­pir.

Pu­tem tende­ra do sa­da je pro­da­to pe­de­se­tak pred­u­ze­ća i za to dobijeno oko 900 mi­li­o­na evra, od­no­sno u Pri­va­ti­za­ci­o­ni re­gi­star naznačene ak­ci­je vred­ne oko 140 mi­li­o­na evra. Ka­da bi ta su­ma bila po­de­ljena na če­ti­ri mi­li­o­na gra­đa­na, ko­li­ko će ih ve­ro­vat­no bi­ti na spisku za tu bes­plat­nu po­de­lu, svaki bio dobio po oko 35 evra. S tih pe­de­se­tak pred­u­ze­ća uglavnom je is­cr­plje­na li­sta takozvanih ve­li­kih pro­da­ja, a sa­da na ten­de­re sti­žu ma­nje atraktiv­na pred­u­ze­ća, od­no­sno pred­u­ze­ća s pri­lič­nim dugovima, pa je te­ži­šte na­ći kup­ce spremne da ih po­dig­nu na no­ge, pla­ća­ju­ći za uz­vrat ma­kar i je­dan do­lar. Na red, me­đu­tim, sti­žu jav­na predu­ze­ća u ko­ji­ma je kon­cen­tri­san naj­ve­ći ka­pi­tal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: