Osnovan LDP

Srbija je danas dobila još jednu stranku: osnovana je Liberalno-demokratska partija, za čijeg predsednika je izabran Čedomir Jovanović.

Izvor: B92

Subota, 05.11.2005.

09:52

Default images

Nekadašnja frakcija Demokratske stranke koju predvodi Čedomir Jovanović prerasla je u Liberalno-demokratsku partiju. Rukovodstvo nove partije, između ostalih, čini i nekoliko bivših, kao i jedan sadašnji poslanik sa liste Demokratske stranke.

U predsedništvu Liberalno-demokratske partije, pored ostalih, izabrani su i Branislav Lečić, nekadašnji zamenik ministra policije Nenad Milić, Nenad Prokić, Nikola Samardžić, bivši predsednik vojvođanske vlade Đorđe Đukić, kao i poslanici iz bivšeg saziva republičkog parlamenta Dragan Pavlović, Mile Korićanac, Milka Marinković i Dušica Anđelković.

Čedomir Jovanović, lider nove stranke čije se šanse na sledećim izborima tek procenjuju, izjavio je da su osnivači LDP-a odlučili da naprave partiju, jer još uvek živimo u Miloševićevoj Srbiji u kojoj veličaju ratne zločince i kriminalce. "Oni koji su izgubili 5. oktobra, misle da su pobedili 12. marta kroz Đinđićevo ubistvo. Tačno je da vode jer danas u Srbiji nema ni jedne zvanične ideje koja je nalik na ideje Zorana Đinđića", rekao je Jovanović.

"Ako neko želi u ovoj sali 5. oktobar onda treba da zna da put do 5. oktobra vodi kroz diskontinuitet sa Srbijom prošlosti, koja nije diskontinuitet samo sa Miloševićem nego i sa nama samima. Milioni su stali iza te ideje, cele institucije i politički sistem, i zato to treba počistiti gvozdenom metlom. Ako treba, i sa Milanom Obradovićem, što da ne?!"

Jovanović je rekao da je Srbija sto godina kroz teror bila prisutna na Kosovu, da je ratom došla i ratom otišla i dodao da sada treba da budemo prisutni ekonomski.

Njegov najbliži Saradnik Branislav Lečić ovako je objasnio budući pravac stranke: "I da znate pravo ime partije. LDP znači, a to mi je rekao gređanin iz ovoga grada spontano na ulici: levo, desno, pravo u centar"

Kao budući koalcioni partneri LDP-a označeni su Građanski savez, Liberali Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, DHSS, kao i Liga za Šumadiju. Na osnivačkoj skupštini bili su i bivši šef DB-a Goran Petrović i njegov zamenik Zoran Mijatović, kao i predstavnici nevladinih organizacija.

Osnivačku skupštinu su pozdravili i lider Socijaldemokratske unije Žarko Korać i predsednica Građanskog saveza Srbije Nataša Mićić.

Šanse LDP-a su strast i volja

Politički analitičar Slobodan Antonić smatra da ta stranka ima budućnost, jer se u njoj nalazi snažna ideološka volja i politička strast: "Liberalno-demokratska frakcija, koja sada postaje partija, interesantna je po tome što se tu nalazi koncentrisana jedna snažna ideološka volja i snažna radikalna ideološka kritika ili politička strast i po tome ta stranka ima budućnosti, zato što kada imate veliku strast i volju, onda nešto možete da i napravite. Sve naše stranke su, pogotovo one parlamentarne, manje više izlapele, da tako kažem".

Antonić međutim smatra da su mane za tu stranku to što u tom segmentu biračkog tela nema mnogo birača, on ocenjuje oko pet odsto: "Za te iste birače se bore još neke druge partije, koje su slične i koje su vezane za 5. oktobar, tako da, ukoliko bi se napravio jedan blok tih radikalno-kritičkih partija, onda je moguće da bi on mogao da preskoči ovaj cenzus od pet posto. Ukoliko idu svaka za sebe, mislim da može biti problem, čak i ukoliko se spusti cenzus na dva posto. "Osim prelaska Đorđa Đukića iz Demokratske stranke, prelazak poslanika  iz drugih partija u Liberalno demokratsku, prema Antoniću, može da se očekuje. Međutim, to će se dešavati samo ako istraživanja javnog mnjenja pokažu da nova stranka može da pređe cenzus.

Todorović: LDP neće ugroziti DS

Formiranje Liberalno-demokratske partije neće ugroziti Demokratsku stranku, rekao je portparol demokrata Đorđe Todorović.

"Svi koji su želeli da napuste DS, otišli su u LDP dok je još bila udruženje građana. Osnivanje te stranke neće ugroziti DS, ni kada je u pitanju odlazak članstva, ni kada je u pitanju broj glasača", rekao je Todorović agenciji Beta.

Dodao je da "svako ima pravo da se politički organizuje" i da je danas formirana LDP, u čijem su članstvu mahom bivši funkcioneri demokrata, samo još jedna od više od 300 stranaka u Srbiji. Todorović je kazao da je "pitanje šta može da postigne LDP", i da li će samo dodatno "usitnjavati" glasačko telo demokratskog bloka u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: