"Ma koji zakon o javnim nabavkama?"

I pored toga što je pozvao B92 kako bi pokazao dokumentaciju o nabavci vozova, Velimir Ilić nije dao odgovore na pitanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.11.2005.

23:29

Default images

B92 je od ministra Ilića pokušala da dobije odgovor na pitanje kako to Železnica kupuje vozove, a da prethodno nije pribavila ponude više ponuđača, kada Zakon o javnim nabavkama to izričito zahteva. Ministar je pokušao da za takav potez Železnice nađe uporište u Zakonu o javnim nabavkama.

U delu Zakona o javnim nabavkama koji je pokušao da citira ministar Ilić, član 112 kaže da naručilac neke robe može obaviti javnu nabavku bez prethodnog objavljivanja, ali u slučaju da ugovorne obaveze ne može da ispuni niko drugi osim jednog ponuđača.

Međutim, direktor Uprave za javne nabavke, Predrag Jovanović, ranije je za B92 rekao da Uprava nije mogla da prihvati da obrazloženje, objasnivši da je nemoguće da u Evropi i svetu ne postoji bar još jedan ponuđač koji bi mogao da zadovolji potrebe ŽTP. Nejasno je bilo i zbog čega se ŽTP odlučio za hitnu nabavku i tako izbegao tender, kada vozovi ni posle tri meseca još nisu stigli.

Ministar nije odgovorio ni zbog čega je u celu priču kao posrednik uključena firma Sibex, nepoznata u takvim poslovima.
Ministar Ilić je izneo i svoje mišljenje o Zakonu o javnim nabavkama i Upravi za javne nabavke. "Ma koji bre zakon o javnim nabavkama?! Pa taj zakon ne valja dve pare! To ja tvrdim, i on će morati hitno da se promeni".

Ništa bolje od Uprave za javne nabavke nije prošla ni naša televizija."Zašo su vama sponzori najveći kriminalci i mafijaši u državi? Vio ste korumpirani. Sad ste našli jednu mrtvu izmučenu železnicu koja je u jadu, tamo nema šta da se ukrade..."

Ministar kapitalni sada je dužan da pored odgovora o železnici, javnosti predoči i na koje kriminalce je mislio optužujući RTV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: