Škorpioni ipak bili u sastavu SAJ-a

B92 je imao uvid u dokument koji potvrđuje da su „Škorpioni“ marta 1999. prevedeni u Resor javne bezbednosti MUP-a Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2005.

16:03

Default images

Tada su, po dokumentu, „Škorpioni“ prevedeni u resorni sastav SAJ-a. To je prema izveštaju UPOK-a iz 2001. godine, urađeno uz saglasnost tadašnjeg načelnika Javne bezbednosti Vlastimira Đorđevića. Komandant SAJ-a u to vreme Zoran Simović preuzeo je jedinicu „Škorpioni“ u Prolom Banji i zajedno sa komandantom Škorpiona Slobodanom Medićem odveo pripadnike te jedinice u Podujevo.

Istog dana, 28. marta 1999, u Podujevu je počinjen zločin ubistva 14 albanskih civila i pet pokušaja ubistva, za koji su osumnjičeni pripadnici Škorpiona i zbog čega sudi Saši Cvjetanu u Okružnom sudu u Beogradu.

Haško tužilaštvo: U sastavu SAJ-a još 1995.

U vezi sa saznanjem da su Škorpioni od 1999. godine u sastavu SAJ-a, treba dodati da je, prikazujući na suđenju Slobodanu Miloševiću, video snimak egzekucije šestorice muškaraca iz Srebrenice, u julu 1995. godine, haško tužilaštvo tvrdilo da je ta jedinica u sastavu MUP-a bila još tada, te da je ona jedan od najjačih dokaza da je policija Srbije učestvovala u ubistvima u Srebrenici.

Svedok Obrad Stevanović negirao je ove navode "odgovorno tvrdeći" da Škorpioni kao jedinica nikada nisu bili u sastavu Resora javne bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: