Lavrov i Čović o Kosovu

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović boravi u poseti Moskvi.

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2005.

10:07

Default images

Šef Koordinacionaog centra za Kosovo Nebojša Čović izjavio je, na kraju dvodnevne posete Moskvi, da se Rusija zalaže za učešće kosovskih Srba u privremenim organima lokalne uprave. Čović je razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, njegovim zamenikom Vladimirom Čižovom i predsednicima komiteta za međunarodne poslove oba doma ruskog parlamenta, Mihailom Margelovim i Konstantinom Kosačovom.

Čović je ocenio da Rusija ima "realan stav" o situaciji na Kosovu, da je "potpuno informisana", da ima "konstruktivan prilaz", da postoji "visok stepen saglasnosti" u stavovima, kao i da Beograd ima "puno razumevanje" Rusije i od nje dobija "prave, realne predloge, bez obzira da li su prijatni ili ne".

Kao jedan od tih predloga, on je naveo uključivanje srpske nacionalne zajednice u privremene institucije na Kosovu: "Tu postoje razlike. Mi smatramo da ne treba da se uključuju, a ruska strana smatra da to možda i nije loše. To shvatam kao prijateljsku sugestiju, jer nemamo više prostora za velika kukanja i velike emocije, moramo biti vrlo racionalni i pragmatični i moramo u potpunosti koristiti međunarodna pravila igre."

Čović je preneo da je u razgovorima u Moskvi zajednički ocenjeno da postoji napredak u realizaciji standarda za Kosovo, ali da ključni problemi, kao što su povratak izbeglica, bezbednost, sloboda kretanja i decentralizacija, nisu rešeni. "Od Saveta bezbednosti UN očekujemo realnu ocenu situacije na Kosovu, ne verujemo da u ovom trenutku postoje uslovi za praćenje realizacije standarda, iako smo konstruktivno opredeljeni i ne želimo blokadu procesa, već samo realnu informaciju o stanju", kazao je Čović.

On je rekao da "velika žurba" u celom procesu ne bi donela pozitivne rezultate i založio se za imenovanje novog specijalnog predstavnika, koji će se baviti poslom praćenja ispunjenja standarda i dati "realne izveštaje Savetu bezbednosti, koji su prihvatljivi za sve strane".

Čović je rekao da Beograd ne može da spreči ili zabrani usvajanje izveštaja u Savetu bezbednosti, ali da može da upozori na negativne posledice. Naveo je da u razgovoru sa Lavrovom nije bilo reči o mogućnostima da Rusija uloži veto. "Nismo u situaciji da preko veta rešavamo probleme", rekao je Čović.

On je prethodno, posle razgovora sa Lavrovom, izjavio da je zajednički ocenjeno da do sada nisu postignuti zadovoljavajući rezultati u realizaciji standara za Kosovo, i da je potrebno raditi na njima još nekoliko meseci.

Na konferenciji za novinare, na pitanje da li je informisao ruske sagovornike o tome da bi u slučaju "preuranjenog davanja nezavisnosti Kosovu, došlo do radikalizacije situacije u Srbiji", Čović je kazao da u tome postoji "saglasnost". "Vreme koje se traži, za pomeranje i donošenje određenih odluka je vreme u kojem bi se postigli konkretni rezultati na Kosovu. Samo konkretnim rezultatima, demokratske snage u Srbiji mogu građanima to da objasne. U protivnom, to će povećati stepen radikalizacije u Srbiji i regionu", kazao je Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: