Zvezdara: Opet po starom?

Na beogradskoj opštini Zvezdara na vlast se, najverovatnije, vraća stara koalicija.

Izvor: B92

Petak, 25.02.2005.

09:52

Default images

Posle više dana sukoba, DS, DSS i G17 plus dogovorile su se da ponovo preuzmu vlast u opštini kojom od prošlog petka, glasovima Demokratske stranke Srbije, rukovodi radikal Ljubiša Stojmirović. Ipak, o postignutom dogovoru predstoje konsultacije sa odbornicima i rukovodstvima stranaka. Demokratska stranka i G17 plus nisu odustali od protesta, koji je održan u petak, zbog izbora predsednika opštine Zvezdara iz Srpske radikalne stranke.

Pre nedelju dana su odbornici DSS-a, SRS-a, Socijalističke partije Srbije, Pokreta snaga Srbije i Socijaldemokratske partije smenili predsednika opštine Zvezdara iz DS-a i potpredsednika iz G17 plus. Tom prilikom presudan je bio glas jednog odbornika SDP-a, koji je glasao za smenu. Drugi odbornik SDP-a Mirjana Josifović podržala je DS ali kaže da je zbog pritisaka morala da napusti stranku. "Najviše je Meho Omerović uticao na to opredeljenje. Njegovo je objašnjenje bilo 'tri dana će se prašina podići, a onda će sve to leći'. Bitno je dobiti neka mesta koja su radikali obećali u pregovorima, samo njima znanim. Ja nisam učestvovala u tome, niti bih želela", rekla je ona.

Međutim, funkcioner SDP-a Meho Omerović kaže da je stranka odlučila da smeni predsednika opštine Milana Popovića isključivo zato što je loše radio. "Niko nije insistirao, razgovaralo se u Gradskom i Opštinskom odboru SDP-a o odlukama Opštinskog odbora SDP Zvezdara i predstavnika gradske organizacije. Obavešten je i jedan i drugi odbornik i oni su zajednički doneli odluku da bude urađeno to što treba da bude urađeno. Na žalost, bivši član SDP-a Mira Josifoivić nije sprovela tu odluku i u tome je istina, ništa više", kaže on.

"Evropska Zvezdara"

Šutanovac u obraæanju okupljenim graðanima
Ispred zgrade beogradske opštine Zvezdara održan je miting "Evropska Zvezdara" u organizaciji DS-a i G17 plus.

Na skupu su, između ostalih, govorili član Predsedništva G17 plus Čedomir Andrić, funkcioner DS-a Dragan Šutanovac i smenjeni predsednik i potpredsednik te opštine Milan Popović i Goran Kreclović. Oni su pozvali DSS da do utorka odluči da li će s tim strankama formirati demokratsku vlast u opštini. Na protestnom skupu u organizaciji DS-a, po kiši, okupljeni gradjani su duvali u pištaljke i nosili transparente "Evropska Zvezdara neće komunizam", "Sram vas bilo" i " Prevara".

I pored dogovora DS-a i G17 plus s DSS-om o koaliciji na opštini Zvezdara, na mitingu su se uglavnom čule samo uvrede na račun DSS-a. Čedomir Antić je rekao da ima dva druga iz DSS-a sa Zvezdare i poručio im da se razbole i u utorak ne dođu na glasanje, kako bi demkratske snage pobedile na Zvezdari. "Ako je Sadam Husein izgubio Irak, zar ćemo mu dati Zvezdaru? E pa necemo, gospodine Nikoliću, nikada", rekao je Antić. Tomislav Nikolić je zamanik predsednika SRS-a.

Dragan Šutanovac: "Odbornici DSS-a imaju vremena do utorka da stave ruke u zamrzivač i ne dođu na glasanje. Nećemo se smiriti sve dok demokrate ne vladaju Zvezdarom", kaže on.

Na binu se u jednom trenutku popeo i stanovnik te opštine. "Svi vi grešite kada DSS i SRS zovete gospodom, oni su sotone i tako ih treba i tretirati", rekao je on.

Okupljenima se nisu, kako je bilo najavljeno, obratili glumci Voja Brajović, Mima Karadžić, Zoran Cvijanović i drugi, ali su pismeno podržali skup.

G17 plus kritikuje Šutanovca

Gradski odbor G17 plus je osudio Dragana Šutanovca. Predsednica GO G17 plus Branka Bošnjak ocenila je da je Šutanovac svojim izlaganjem prekršio duh sporazuma koji su u četvrtak postigli DS, DSS i G17 plus o uspostavljanju vlasti u toj opštini i u pisanoj izjavi navela kako se nada da istupanje Šutanovca neće ugroziti već postignuti sporazum, uz uverenje da je on izneo svoj stav, a ne političku platformu svoje stranke, prenosi Beta.

Šutanovac je na protestu oštro kritikovao politiku premijera Srbije i lidera DSS-a Vojislava Koštunice i optužio ga da je, sarađujući u Skupštini Srbije s radikalima i socijalistima, vratio talog na političku scenu Srbije.

SRS: Neosnovan zahtev

SRS kritikuje zahtev za smenu Ljubiše Stojimirovića, ocenjuje da nema razloga za taj zahtev i da je jedini povod za smenu to što su DS i G17 Plus na vlasti u opštini Zvezdara više od 12 godina, pa niko sem njih ne sme da dođe na njihovo mesto. SRS je ponašanje DS-a i G17 plus ocenio kao skandalozno i titoističko, javlja Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: