Kakva je uloga Branislava Puhala?

Da je bivši šef Mladićevog obezbeđenja šef bezbednosti u Gardijskoj brigadi? VSCG kaže da Puhalo postoji ali ne znaju gde radi.

Izvor: B92, "Politika"

Petak, 11.02.2005.

11:21

Default images

Vladimir Popović je u emisiji "Insajder" tvrdio da je Vojska čuvala Ratka Mladića. Branislav Puhalo je bio šef obezbeđenja Ratka Mladića, a sada se nalazi na crnoj listi Evropske unije – listi onih koji pomažu ratne zločince, zbog čega im je i zabranjen ulazak u Uniju.

Popovićeve tvrdnje da je Puhalo načelnik bezbednosti u Gardijskoj brigadi na Topčederu demantovao je nekadašnji prvi čovek vojske, general Branko Krga. "Ma, ne, ma kakvi, nema govora, ma takav ni ne postoji. Uostalom, zovite Generalštab i neka oni daju i zvaničnu potvrdu ovoga, jer sam ja penzionisan", rekao je Krga.

Smenjeni komandant Gardijske brigade, Radomir Ćosić, za B92 je kazao da ga se seća i da je to "onaj mali koji je čuvao Mladića. Znam ga iz viđenja, ali ga u Topčideru nikada nisam video", kazao je Ćosić.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je B92 došao, Puhalo je kapetan prve klase i radi na mestu zamenika komandira čete u bataljonu opšte podrške, 46. logističke brigade u kasarni Topčider.

Dana 13. januara ove godine, na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića, kao svedok pojavio se vojnik po ugovoru Siniša Glišić, koji je u svom svedočenju, između ostalog, rekao: "Dvanaestog marta bio sam u kasarni Topčider, kada me je pozvao kapetan Branislav Puhalo da ga odvezem u Takovsku ulicu.“

Nakon što je odvezao Puhala, Glišić je imao sudar sa kolima marke "Pasat“ u blizini Gepratove ulice. Podsetimo, automobilom marke pasat navodno su s mesta zločina pobegle ubice premijera Đinđića. Glišić je, takođe, rekao da je taj sudar prijavio policiji na nagovor kapetana bezbednjaka Puhala.

Podsetimo da je predsednik nezavisne komisije, koja je istraživala pogibiju u kasarni Topčider, Božo Prelević, nedavno izjavio kako komisija nije mogla da proveri medijske spekulacije da je gardiste ubilo obezbeđenje nekog od haških begunaca koji su se krili u kasarni na Topčideru, jer vojska nije dostavila uzorke njihove DNK.

Inače, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun u julu prošle godine sa dužnosti je uklonio više osoba okrivljenih za nesaradnju s Hagom ili neizručenje zločinaca. Među onim kojima je zabranjeno trajno izdavanje viza za ulazak u zemlje Evropske unije bio je i Branislav Puhalo.

Ministarstvo: Postoji, ali ne znamo gde radi

U međuvremenu, Televiziji B92 u petak uveče su se javili predstavnici Ministarstva odbrane, u vezi sa goreiznesenim saznanjima i tvrdnjama B92 o vezi Branislava Puhala i skrivanja haških optuženika u kasarni u Topčideru, koje je izneo Vladimir Popović u "Insajderu".

Iz Ministarstva odbrane je rečeno da je došlo do nesporazuma, odnosno da Branislav Puhalo postoji kao vojno lice, ali da ne znaju koji čin ima i gde radi, te da će to javiti u ponedeljak.

Po njihovim rečima, sigurno je samo to da ne radi u Gradijskoj brigadi.

Vodinelić: Tužilastvo nema pravo na neemitovani deo intervjua

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladimir Vodinelić izjavio je da Okružno javno tužilaštvo nema pravo uvida u neemitovane delove intervjua Televizije B92 sa Vladimirom Popovićem. "Tužilaštvo nema pravo uvida u neemitovani materijal, jer to spada u privatnu sferu. To je kao kad bi tražili snimak razgovora koji vi i ja vodimo o bilo čemu. Pored toga, mediji su posebno zaštićeni u pogledu izvora podataka", kazao je Vodinelić za list "Politika".

Zamenik Okružnog javnog tužioca u Beogradu Saša Nikolić zatražio je od B92 "integralnu verziju" intervjua sa Vladimirom Popovićem. U saopštenju se navodi da "tužilaštvo vrši provere" i da zbog toga "traži ceo intervjuu, kao i sve priloge koji su snimljeni i emitovani u vezi sa intervjuom".

Na pitanje da li tužilaštvo može zamoliti B92 da mu u cilju istrage dostavi i neemitovani materijal, Vodinelić podseća da se na medije primenjuje zakon o informisanju u kojem postoji i odredba o zaštiti izvora informacija. "Tako, sve osim onoga što je emitovano, za tužilaštvo i ne postoji", rekao je Vodinelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: