Susret Crvenkovski-Koštunica

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2004.

09:19

Default images

Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski položio je venac u kapeli manastira sveti Prohor Pčinjski, kod Vranja.

Crvenkovski je na čelu makedonske delegacije koja je doputovala povodom obeležavanja 60. godišnjice od proglašenja makedonske državnosti i sreo se s delegacijom Srbije i Crne Gore, koju predvodi premijer Srbije Vojislav Koštunica.

U kapeli, napralvjenoj specijalno za ovu priliku, u dvorištu manastira Prohor Pčinjski, g. Crvenkovski je položio venca, a potom su se gosti i domaćini uputili u manastir u kojem su razgovarali 20 minuta, prenosi dopisnik B92, Radoman Irić. Predsednik Makedonije je rekao: "Vrlo je značajno za naše odnose što su naši domaćini bez ultimatuma i ucena dozvolili da danas ovde obeležimo naš veliki praznik, gde su pre 60 godina položeni temelji makedonske države." Predsednik srpske Vlade je uzvratio rečima: "Današnji susret je dokaz bliskosti i upućenosti naših naroda, jednog na drugi, i to je takođe jedan mali prilog Srbije i Makedonije evropskim integracijama i dokaz kako mi te integracije doživljavamo i razumemo."

Posle razgovora u Prohoru Pčinjskom, Koštunica je, na poziv Crvenkovskog, otputovao u susedno selo Pelince, na makedonskoj strani granice, gde će prisustvovati svečanom otvaranju muzeja ASNOM. Razgovorima prisustvuju i zvaničnici Srpske pravoslavne crkve, episkop bački Irinej, vranjski episkop Pahomije i egzarh Ohridske arhiepiskopije, mitropolit Jovan, koji su prethodno u manastiru dočekali makedonsku delegaciju. U delegaciji SCG su i ministar odbrane Prvoslav Davinić i ambasador SCG u Makedoniji Biserka Matić Spasojević. Pored Crvenkovskog, u delegaciji Makedonije su i predsednik Sobranja Ljupče Jordanovski, ministar odbrane Vlado Bučkovski i ambasador Makedonije u SCG Viktor Dimovski.

Posle dužeg vremena u manastiru Prohor Pčinjski godišnjica ASNOM-a obeležena je bez trzavica i u prijateljskoj atmosferi. Takva atmosfera, međutim, kao i današnji razgovori neće imati pozitivnog odraza u više nego zategnutim međucrkvenim odnosima, smatra novinar Ejup Štitkovac: "Današnji događaj mora se protumačiti isključivo kao jedan događaj koji doprinosi dobrosusedskim odnosima dve zemlje, ali u međucrkvenim odnosima mislim da nema nikakvog pomaka niti su to naznake pomaka."

Štitkovac naglašava da beogradska Patrijaršija nije spremna da prizna autokefalnost makedonske crkve, a kad je reč o zabrani ulaska sveštenicima Srpske pravoslavne crkve u Makedoniju, naš sagovornik kaže da će vlast u Skoplju morati da popusti: "Ono što mi ovde doživljavamo uglavnom kao frazu – protok ljudi, roba i svega ostalog – to nije fraza u evropskom zakonodavstvu i mislim da će makedonske vlasti zaista morati da povuku potez da sebi ne bi sekle granu na kojoj sede."

Kabinet predsednika Makedonije Branka Crvenkovskog saopštio je da ne treba pogrešno tumačiti njegovo pozdravljanje sa egzarhom srpskog patrijarha u Makedoniji mitropolitom Jovanom, prilikom posete manastiru Prohor Pčinjski. "Predsednik Crvenkovski se pozdravio sa svima koji su ga dočekali, a ukoliko želite da izvitopereno tumačimo stvari, onda kako biste protumačili pozdravljanje srpskog premijera Vojislava Koštunice sa poglavarom MPC Stefanom i mitropolitom Kirilom, koji je raščinjen od stane SPC?", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: