PPC: BIVSI REZIM PRIKRIVAO ZLOCINE NAD SRBIMA

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2001.

10:45

Default images
Darko Trifunovic iz nevladine organizacije Pravni projektni centar optuzio je bivsi jugoslovenski rezim da je prikrivao ratne zlocine nad srpskim stanovnistvom, pocinjene na podrucju bivse Jugoslavije i tvrdi da ova organizacija "poseduje dokumentaciju, koja dokazuje nevinost bivseg predsednika Republike Srpske Radovana Karadzica". Trifunovic je rekao "Glasu javnosti" da se radi "o naredbama, uputstvima i odlukama, kojima se propisuje primena pravila medjunarodnog ratnog prava u Vojsci RS". Medju ovim dokumentima su i "zabrane delovanja paravojnih formacija, propisi o postupanju sa zarobljenicima, o sprovodjenju istrage o delovanju paravojnih formacija i zlocinima nad muslimanskim stanovnistvom". "Ovaj dokazni materijal danas se gotovo nigde ne moze pronaci, iako je publikovan u sluzbenim drzavnim glasilima", tvrdi Trifunovic. On dodaje da PPC, koji se bavi istragom ratnih zlocina nad Srbima na podrucju bivse Jugoslavije, poseduje dokumentaciju o zlocinima nad Srbima u Srebrenici, kao i da su Haskom tribunalu predali optuznicu protiv Alije Izetbegovica, Sefera Halilovica i Nasera Orica, video-dokumentaciju i imena onih koji se smatraju nestalim. Prema njegovim rijecima, PPC je Tribunalu dostavio i krivicnu prijavu protiv 67 osoba osumnjicenih za ratne zlocine nad Srbima. Objasnjavajuci tvrdnju da je bivsi jugoslovenski rezim malo uradio na istrazi ratnih zlocina nad srpskim stnaovnistvom, Trifunovic navodi da "savezni drzani tucilac nije trazio pokretanje ijedne istrage". "Ispada tako da je drzava vise prikrivala nego sto je otkrivala ratne zlocine nad sopstvenim narodom. I zaista, dok su haski tuzioci radili i podizali optuznice, savezni drzavni tucilac, bar koliko je javno poznato, nije trazio pokretanje istrage protiv zlocina nad gradjanima srpske ili druge nacionlanosti", rekao je Trifunovic, javlja Srna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: