Nedelja, 26.10.2014.

18:28

"Ukrajina izabrala put ka Evropi"

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da su Ukrajinci na izborima "neopozivo" podržali približavanje Evropi.

Izvor: B92, Beta

Default images

Prve ankete s biračkih mesta pokazuju da su proevropske partije dobile znatnu većinu glasova.

"Ustavna većina - više od tri četvrtine glasača koji su učestvovali na glasanju - snažno i neopozivo su podržali evropski kurs Ukrajine", rekao je Porošenko u obraćanju naciji.

Porošenko je rekao da očekuje brzo formiranje nove vladajuće koalicije pošto bi odlaganje reformi vodilo u sigurnu smrt.

U obraćanju pristalicama u stranačkom sedištu, Porošenko je rekao da će pregovori o vladi početi sutra i da neće trajati više od 10 dana.

Bivši bokserski šampion Vitalij Kličko, koji je bio na listi Porošenkovog bloka pozvao je proevropske stranke da se udruže u zajedničkom frontu.

"Iskustvo nam pokazuje šta možemo uraditi kada se ujedinimo. Možemo se ujediniti zarad evropskih vrednosti i moramo se udružiti zbog spoljašnjih pretnji", rekao je Kličko.

Prema anketama s biračkih mesta, Porošenkov blok je osvojio najviše glasova - 22 do 23 odsto, dok je na drugom mestu Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka sa oko jedan odsto glasova manje. U odnosu na predizborne prognoze, to je uspeh Jacenjuka pošto mu je davano oko 10 odsto, a Porošenkovom bloku 30 odsto.

Na trećem mestu je Samopomoć sa oko 14 odsto glasova, što je značajan uspeh budući da su joj prognoze davale tri do pet odsto.

U parlament će ući i Radikalna partije nacionaliste Oleha Ljaška, ali prve prognoze s glasanja odudaraju od očekivanja pošto su ankete prognozirale da bi Ljaškova stranka mogla biti druga sa oko 14 odsto glasova.

Poslanike u novom parlamentu će imati i Opozicioni blok koji je okupio protivnike srvrgavanja bivšeg predsednika Viktora Janukoviča. Ta stranka je dobila oko osam odsto glasova.

Takođe se očekuje ulazak u parlament nacionalističke stranke Sloboda i Otadžbine bivše premijerke Julije Timošenko.

Glasanje nije bilo održnao na Krimu koji je aneksirala Rusija u martu, kao i u regionima Donjecka i Luganska na istoku zemlje gde se vode borbe s proruskim separatistima.

Proevropske snage u prednosti, bez glasanja u Donbasu

Ako se uzme u obzir da oružani sukobi u istočnoj Ukrajini i dalje traju, izborni dan protiče u miru u ostalim delovima Ukrajine iako ima sporadičnih incidenata.

U lokalnim medijima se pojavila informacija da su proruski pobunjenici otvorili vatru na građane koji su krenuli na glasanje u Donjecku.

Prema prvim procenama rezultata, blok oko predsednika Petra Porošenka ima 22,2 posto glasova, dok se na drugom mestu nalazi partija premijera Arsenija Jacenjuka, sa 21,3 posto.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je helikopterom i u vojnoj uniformi otišao u jedan grad u Donjeckoj oblasti koji je pod kotrolom ukrajinskih snaga, kako bi se uverio o ispravnosti izbornog postupka.

O stanju u Ukrajini dovoljno govori činjenica da je jedan glasač na biračko mesto u Harkovu došao sa automatskom puškom, a pojedina biračka mesta su zatvorena zbog dojava o postavljenoj bombi.

Takođe, napadani su i kandidati iz Bloka “Petro Porošenko“, a postoji mogućnost da jedan deo parlamenta ostane prazan, zbog nemogućnosti glasanja u Donjeckoj, Luganskoj oblasti, Krimu i Sevastopolju.

Izbori u Ukrajini mogli bi da dovedu do još većih podela između istoka i zapada države, s obzirom na to da je izraziti favorit blok koji predvodi predsednik Petro Porošenko, a koji ima minimalnu ili gotovo nikakvu podršku na istoku, gde je većinsko prorusko raspoloženje.

Ovo su prvi izbori u Ukrajini od početka sukoba i svrgavanja prethodnog proruskog predsednika Viktora Janukoviča.

Istok države je de fakto pod kontrolom građana Ukrajine koji su bliži ruskim od evroatlanskih tendencija, međutim Porošenko se nada da će uspeti da pridobije simpatije građana regiona Donbasa i nastaviti sa započetim programom.

“Bez velike većine u parlamentu, program koji ima predsednik ostaje samo na papiru“, rekao je Porošenko.

Situacija na istoku ipak ne ide na njegovu stranu, biračka mesta nisu otvorena, a najavljeno je i da će u Donjecku i Lugansku izbori biti održani za nedelju dana, kada se očekuje pojačavanje tendencija za trajni izlazak te dve regije iz sastava Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

23 h

Podeli: