Sreda, 21.08.2002.

17:08

Pilot podneo tuzbu zbog filma "Iza neprijateljskih linija"

Izvor: FoNet

Default images

Bivsi vojni pilot SAD, kapetan Skot O'Grejdi, tuzio je filmsku kompaniju "20th Century Fox" zbog filma u kom se, kako tvrdi, na netacan nacin iznose detalji o incidentu u kom je njegov avion 1995. oboren iznad Bosne i Hercegovine. Kapetana O'Grejdija oborile su snage bosanskih Srba dok je patrolirao u zoni zabrane letenja i proveo je 6 dana u sumi, izbegavajuci hapsenje, sve dok ga pod jos nerasvetljenim okolnostima nisu evakuisali marinci SAD, u akciji koju je Vasington tada nazvao herojskom i spektakularnom. O'Grejdi nije uspeo da obezbedi autorska prava za film pod nazivom "Iza neprijateljskih linija", ali ga je, kako se navodi u tuzbi, mnogo vise razljutio scenario u kom je predstavljen kao pilot koji ne postuje naredjenja pretpostavljenih. "Kapetan O'Grejdi je zabrinut, jer 'heroj' u tom filmu koristi nepristojan recnik i predstavljen je kao 'hot dog' pilot, koji se ne povinuje naredjenjima", navodi se u tuzbi i istice da je filmska kompanija zloupotrebila ime i privatnost O'Grejdija. Tuzba je podneta i protiv televizijske mreze "The Discovery Chanel", koja je emitovala price o spornom filmu. O'Grejdi je napustio vojnu sluzbu samo nekoliko nedelja posle evakuacije iz Bosne, posto je prethodno, kao nacionalni heroj broj jedan, danima bio izlozen medijskoj paznji i laskavim pohvalama zvanicnika SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: