Četvrtak, 20.09.2012.

13:47

OEBS: Ubrzajte medijske reforme

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je Vladu Srbije da ubrza reforme koje garantuju slobodu medija.

Izvor: B92

Default images

Ona je pozvala i novinare i vlasnike medija da se odupru političkim i ekonomskim pritiscima i da rade za dobrobit javnosti i društva.

"Nužno je da se država što pre potpuno povuče s medijskog tržišta i da stvori okruženje pogodno za slobodu medija i bezbednost novinara", istakla je Mijatovićeva u razgovorima o situaciji u Srbiji u oblasti slobode medija sa predstavnicima Vlade i novinarima.

"Nezavisno novinarstvo i slobodno izveštavanje postoje u Srbiji, ali, imajući u vidu slučajeve pretnji i nasilja nad novinarima, za to se i dalje plaća visoka cena", rekla je Mijatovićeva.

Ona je podsetila da slučajevi ubistva troje novinara - Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović - još nisu rešeni i ocenila da bi istraga trebalo da bude intenzivirana kako bi počinioci ovih zločina bili izvedeni pred lice pravde.
Šef delegacije EK u Beogradu Vensan Dežer, ministar kulture Branislav Petkoviæ, šefica USAID-a za Srbiju Suzan Fric na otvaranju OEBS-ove konrerencije (Foto:Beta)
"Bez čvrstih pravnih i regulatornih okvira, institucionalno zaštićenih javnih i privatnih medija i političke i finansijske nezavisnosti regulatornog emiterskog tela i javnog televizijskog servisa, neće biti moguće ispuniti izazove digitalizacije i usklađivanja s međunarodnim standardima, a kamoli stvoriti slobodno i životno medijsko okruženje", upozorila je ona.

Ona je pozdravila spremnost vlasti u Srbiji da sarađuju s njenom kancelarijom, kao i da poboljšaju medijske zakone na otvoren i inkluzivan način, podrže javni servis RTS, obezbede nezavisnost RRA i obezbede transparentno vlasništvo nad medijima.

Takođe, ona je ukazala da je slučaj novinara Lasla Šaša pokazao je da je nužna dekriminalizacija klevete.

U Beogradu je danas počela dvodnevna konferencija OEBS-a "Glavni izazovi za slobodu medija u jugoistočnoj Evropi - kreiranje politike za budućnost"..

Događaj koji je organizovan u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, okuplja oko 200 novinara i medijskih stručnjaka iz regiona i inostranstva.

Na početku te konferencije, šef delagacije EU Vensan Dežer je rekao da je neophodno zakonskim rešenjima eliminisati državno vlasništvo u medjiima i obaviti ponovnu analizu medijske strategije.

Ministar kulture Branislav Petković izjavio da će najverovatnije država morati da interveniše iz budžeta kako bi se spasao RTS jer "teško da će u ovoj situaciji vršiti novi pritisak na građane da se poveća naplata pretplate".

Na tom skupu je predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović ocenila da je nazapadnija i najevropskija vlada koju je Srbija ikada imala srozala medije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: