Nedelja, 11.05.2014.

14:10

GLIC traži izvinjenje od RTS-a

Gej lezbejski info centar osudio ponašanje komentatora RTS tokom prenosa Evrovizije pogotovo za vreme nastupa i glasajna predstavnice Austrije Končite Vurst.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Smeštanje trans osobe Končite Vurst u domen bizarnosti, cirkusa, frik šoua i zblažavanje kada dobija maksimum broj poena je nedopustivo", naveo predsednik centra Predrag Azdejković i zahtevao izvinjenje od RTS-a ili će, kako navodi, biti primoran da podnese pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti i predstavku Republičkoj radiodifuznoj agenciji.

Centar ocenjuje da su takvim ponašanjem komentatori RTS diskriminisali LGBT populaciju, što je u Srbiji zabranjeno Zakonom protiv diskriminacije i drugim zakonskim i podzakonskim aktivma vezanim za medije".

Cenatar, smatra nedopustivim vredjanje trans populacije na nacionalnom servisu koji je servis svih gradjana, pa i LGBT populacije, koju već godina aktivno ignoriše.

Evrovizija je već decenijama dogadjaj koji promoviše toleranciju i koji je veoma blizak senzibilitetu LGBT populacije širom Evrope i nedopustivo je da se tokom takvog dogadjaja čuju komentari kao što smo imali prilike da čujemo na RTS.

I u susednoj Hrvatskoj pojedini mediji osuđuju način na koji je HRT prenosio finale Eurosonga jer je voditelj iznosio homofobične komentare na račun pobednika takmičenja Končite Vurst iz Ausrtije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: