Novi Sad: Rat plakatima i grafitima

U Novom Sadu su se pojavili plakati na kojima se preti Bojanu Pajtiću, ali i grafiti sa pretnjama Aleksandru Vučiću. Stranke uglavnom osudile ovakve akcije.

Izvor: B92, Beta

Subota, 13.04.2013.

12:32

Default images

U Novom Sadu osvanuli su plakati "Smrt Bojanu Pajtiću i njegovim poslušnicima", a u više mesta u Vojvodini grafiti "Vojvodina naša dika - biće republika". Pored toga, pojavili su se i grafiti na kojima se preti lideru naprednjaka Aleksandru Vučiću.

Iako je većina političkih aktera osudila pojavljivanje plakata i grafita mržnje, kada je reč o političkoj situaciji u Vojvodini, uzavrela retorika u saopštenjima i javnim nastupima se ne stišava.

U Novom Sadu jutros su se pojavili beli plakati na kojima piše "Smrt", a ispod toga je prikazan lik predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića u prekriženom saobraćajnom znaku, ispod kojeg piše i "njegovim saučesnicima".

Pored ovih plakata, u Novom Sadu su osvanuli i plakati u obliku poternice za Bojanom Pajtićem, na kojima je on prikazan u robijaškoj uniformi, a njih je lepio pokret Dveri.
Plakat pokreta Dveri (Foto: Tanjug)
"Traži se Bojan Pajtić, zbog separatizma, pljačke, korupcije", piše na plakatima, koje su potpisale Dveri.

Dveri su u saopštenju za javnost ponovile da se zalažu za ukidanje "politički suvišne i ekonomski štetne AP Vojvodine", a zahtevaju i ostavku Bojana Pajtića i vanredne pokrajinske izbore.
(Foto: Tanjug)
Pored toga, na više lokacija u Novom Sadu ispisani su grafiti protiv Srpske napredne stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića, ali i protiv Srba, a potpredsednik novosadskog Odbora SNS-a Damir Zobenica izneo je nove optužbe na račun demokrata, rekavši da ne može da zamisli nikog drugog "kao autora takvih grafita protiv srpskog naroda osim Bojana Pajtića i njegovih saradnika".
Pretnje Aleksandru Vuèiæu (Foto: SNS)
U Novom Sadu su, između ostalog, osvanuli grafiti "Srbi marš iz Vojvodine" i "Smrt Vučiću".

"Srpska napredna stranka tokom prepodneva dobila je informacije da su se na više lokacija u Novom Sadu pojavili grafiti protiv SNS i Aleksandra Vučića i Srba", rekao je Zobenica novinarima ispred jedne zdrage u Mesnoj zajednici "Podbara" u Novom Sadu na čijoj fasadi je ispisan grafit velikim slovima: "Srbi marš iz Vojvodine."
Grafit u Novom Sadu (Foto: B92)
U više mesta u Vojvodini pojavili su se i grafiti "Vojvodina naša dika - biće republika", koje je potpisala "Mlada Vojvodina".

Grafiti su ukrašeni i sa tri zvezdice sa vojvođanske zastave, koje predstavljaju Srem, Banat i Bačku.

Beti je potvrđeno da su grafiti osvanuli u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Beočinu, Irigu, Rumi, Kovačici, Beloj Crkvi.

U Novom Sadu je juče održan miting "Stop razbijanju Srbije", na kojem su opozicione stranke u Skupštini Vojvodine iznele zahteve za smenu pokrajinskog premijera Bojana Pajtića i za raspisivanje prevremenih pokrajinskih izbora.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozvao je, povodom pojave grafita mržnje u Novom Sadu, na smirivanje situacije i upozorio da se neodmerenim izjavama ne podižu političke tenzije.

Apelujući da se neodgovornim izjavama ne podižu političke tenzije, Vučević je sa žaljenjem konstatovao da se to danas dešavalo.

"Pozivam da se dalje ne podiže loša atmosfera, da se gradjani Srbije i Vojvodine ne prebrojavaju po pripadnosti, po poreklu, po političkom opredeljenju i da se politički dijalog vrati u institucije", istakao je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada je ranije danas da će SNS sutra će početi prikupljanje potpisa građana koji podržavaju zahteve iznete na jučerašnjem protestu u Novom Sadu.

DS: Plakati su nastavak hajke

Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu ocenio je večeras da je protest pred zgradom Vlade Vojvodine održan bez Novosađana, ističući da je atmosfera straha i sukoba koja se veštački proizvodi u Vojvodini i Novom Sadu loša i izuzetno opasna.

"Upravo zbog želje da se strasti smire, DS, za razliku od SNS, nikog nije optužila za lepljenje plakata koji pozivaju na ubistvo Bojana Pajtića, već je isticala koliko su ovakve stvari opasne, pozivajući da se sa tim prestane", navodi se u saopštenju.

''Ukoliko zaista očekuje da Novosađani poveruju u optužbe da DS stoji iza pisanja grafita koji pozivaju na Vučićevo ubistvo, SNS pokazuje šta misli o Novosađanima'', navodi Gradski odbor DS-a Novog Sada.

DS je ranije, reagujući na plakate koji pozivaju na ubistvo zamenika predsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića, saopštila da je to logičan nastavak hajke koja se danima vodi na njega.

„Ukoliko niko ne reaguje kada se on svakodnevno na naslovnim stranama pojedinih medija naziva ustašom, Vlada koju vodi poredi sa NDH, a od njega veštački pravi državni neprijatelj broj jedan, zbog čega onda začuđuje što su se pojavili ovi plakati“, pita se DS u saopštenju.

DS navodi da je juče u Novom Sadu održan skup kom su prisustvovali razni ekstremisti, Mladen Obradović vođa zabranjene organizacije Obraz, ali i funkcioneri stranaka iz republičke Vlade.

“Poruke koje su odatle upućene bile su pune mržnje prema Bojanu Pajtiću i pretnji nasiljem, a jedan od govornika je u svom govoru poručio da ne može da kontroliše one koje je pozvao na miting. Iz današnjih plakata vidimo da je bio u pravu“, zaključuje se u saopštenju Demokratske stranke.

LSV: Pitanje autonomije sa ulice vratiti u Skupstinu

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš najoštrije je osudio pretnje smrću upućene BojanuPajtiću i zatražio da se dijalog o pitanju autonomije Vojvodine sa ulice vrati u Skupštinu Vojvodine.

"Srbija kao država ima ozbiljan problem sa nasiljem kada u njoj, preko noći osvanjuju najpre antisemitski, zatim plakati kojima se vređa predsednik Republike, pa plakati kojima se šalju otvorene pretnje predsedniku pokrajinske vlade, a u međuvremenu pretnje smrću stignu i dvojici narodnih poslanika", naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Podsetio je da je Srbija zemlja u kojoj je ubijen premijer, a neka politička ubistva još nisu razrešena i dodao da je krajnje vreme da se ozbiljno, ne samo uz pomoć službi kojima je to posao, nego i širokom akcijom društvo suprostavi nasilju i pretnjama.

"Činjenica da su se dan nakon mitinga 'Stop razbijanju Srbije' pojavili plakati sa pretnjama smrću Bojanu Pajtiću, ali i grafiti 'Vojvodina Republika' potpisani sa 'Mlada Vojvodina', ukazuje da se pitanje autonomije u Vojvodini doživljava izuzetno emotivno i da ga zato treba vratiti sa ulice tamo gde mu je i mesto - u Skupštinu Vojvodine", naveo je Kostreš.

NVO: Ispitati ko poziva na likvidaciju Pajtića

Koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" pozvala je nadležne organe da ispitaju ko stoji iza plakata na kojima se poziva na likvidaciju Bojana Pajtića.

"Građanska Vojvodina" u saopštenju poziva političke aktere da odmah prestanu sa "produkovanjem političke krize u Vojvodini" koja može da ima veoma opasne, nesagledive posledice po bezbednost njenih građana.

"Rešavanje političkih pitanja potrebno je odmah vratiti u institucije sistema i odustati od rata mitinzima, pozivima na smrt, pamfletima i plakatima", ističe se u saopštenju.

Koalicija NVO poziva predstavnike stranaka koji čine pokrajinsku vlast da se principijelno ujedine oko osnovnih principa zaštite Vojvodine i njenih interesa, sa namerom stvaranja širokog fronta koji bi se odupro politici nasilja, fronta koji bi isključivao partikularne interese pojedinih stranaka.

"Građansku Vojvodinu" čine Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine i Otvoreni licej Sombor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

249 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: