MANU razrešio autore enciklopedije

Makedonska akademija nauka i umetnosti (MANU) razrešila je glavnog urednika kontroverzne enciklopedije, Blažu Ristovskog i njegov tim.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

20:00

Default images

Predsedništvo MANU je saopštilo da je odlučilo da razreši Ristovskog jer je on odbio da sam da ostavku. "U pisanje novih tekstova (enciklopedije) treba da budu uključeni kompetentni autori, stručni za predmet svake odrednice, a na njoj će raditi i naučni radnici nevećinskih etničkih zajednica u Makedoniji", piše u saopštenju Predsedništva MANU.

Ristovski je novinarima izjavio da bi "ostavka značila odstupanje od sebe samog i priznavanje krivice, a ja u životu nisam napravio nikakvu grešku".

MANU će, kako je najavljeno, sledeće nedelje odlučiti o sudbini enciklopedije.

Sporna enciklopedija, izdata krajem septembra, izazvala je osudu albanskih političkih partija, intelektualaca, nevladinih organizacija, ali i britanske i američke ambasade.

Oni su reagovali jer su u enciklopediji Albanci nazvani "Šiptarima i "planincima", a u knjizi se tvrdi i da su britanski i američki oficiri obučavali pripadnike takozvane Oslobodilačke narodne armije (ONA) u kampovima u Albaniji u vreme sukoba 2001. godine.

Pod pritiskom javnosti MANU je odlučila da prekine distribuciju knjige, i da odštampa novo izdanje u kojem će biti korigovani sporni delovi teksta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: