Jesu li službe bezbednosti zakazale

Slučaj Dragana Marića pokreće pitanje bezbednosti predstavnika države. Stručnjaci upozoravaju da su službe analitike zakazale i da su morale bolje da reaguju.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2009.

16:45

Default images

Stručnjaci kažu da su službe analitike morale da reaguju, pogotovo ako se uzme u obzir to da je Marić svoje pretnje elektronskom poštom poslao na 11.000 adresa. 11.000 mejlova sa istim upozorenjem – “Držim aktiviranu ručnu bombu” - nije izzavalo nijednu reakciju.

Dugačak je spisak državnih institucija na čije elektronske adrese je 25 minuta pre nego što je stigao ispred zgrade Predsedništva Srbije Dragan Marić poslao pismo, ali je ostao bez odgovora.

Upozorenje je stiglo i na adresu Bezbednosno-informativne agencije, jedne od službi koja je zadužena za predsednikovo obezbeđenje, ali iz Agencije za B92 nisu želeli da komentarišu na koji način su reagovali na primljeno pismo.

Novinari B92 odgovor na pitanje kako su reagovali na mejl upozorenja nisu dobili ni u Vladi, Skupštini,Vrhovnom sudu, Pres službi predsednika, Narodnoj kancelariji i tužilaštvu, kojima je Marić takođe poslao svoje pretnje.

Jedna od adresa bila je i Ministartsvo pravde.

"Povodom mejla je bilo reakcije između državnih organa. Na obezbeđenju zgrade predsednika Republike je da se staraju o redu u toj zgrade. Ocenila bih da je rekacija u pogledu zaustavljanja Marića bila adekvatna, ali je na njima da izvrše odgovarajuće provere i daju konačnu reč”, rekla je ministarka pravde Snežana Malović.

Međutim, stručnjaci ništa i ne zameraju obezbeđenju zgrade, za koje kažu da su dobro odradili svoj posao.

Grešku su, kako ocenjuju, napravili ljudi zaduženi za spoljni prstem zaštite predsednika.

“Na svaki takav mejl, vi ćete videti da ovi što ubijaju po školama imaju pismo poruke, kao da traže da ih neko spreči u tome. Dosta je interesantno što pripadnici službi na ovo nisu reagovali i došli kod njega kući, oduzeli mu bombe”, kaže Božo Prelević iz Lige eksperata "Leks".

I Zlatko Nikolić iz Instituta za kriminološka istraživanja smatra da se ovaj slučaj mogao sprečiti i da je do propusta verovatno došlo zbog popuštanja napetosti nakon tek završene posete Džozefa Bajdena.

Nikolić smatra da predsednik, ipak, nije bio ugrožen i da je, iako mu to zameraju, dobro što je došao u zgradu dok je bombaš još bio unutra.

“Nije dobro da predsednik pokaže strah, a on to nije uradio i dobro je da nije, jer je to bila neverbalna poruka javnosti da nema opasnosti i da tenzije padaju”, smatra on. Predsednika Srbije obezbeđuju policija i Vojska.

U ličnom obezbeđenju Borisa Tadića su pripadnici bataljona vojne policije specijalne namene “Kobre", a štite ga i pripadnici BIA i MUP-a.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je, gostujući u emisiji “Replika” na TV B92 da ovaj slučaj ukazuje da je neophodno ozbiljno razmotriti način obezbeđenja javnih ličnosti i institucija.

Inače, prema pisanju medija, izgleda ga je jedina mera koju su nadležni preduzeli povodom višegodišnjih upozoravanja Dragana Marića to što su mu isključili telefon.

Račune je, kako kaže, redovno plaćao, ali su mu vezu ukinuli jer je, kako mu je objašnjeno, uznemiravao nadležne kojima je svakodnevno slao faksove i obaveštavao ih o svojim problemima.

Opozicija traži sednicu Odbora za bezbednost

Posle upada Dragana Marića u zgradu Predsedništva, i u Skupštini Srbije pokrenuto je pitanje stanja sistema bezbednosti.

Predstavnici opozicije ocenili su da bi Odbor za bezbednost trebalo da razmatra pitanje bzebednosti instutucija, dok vladajuća većina smatra da bi prethodno o tom incidentu trebalo da se izjasne nadležni organi.

Predstavnici opozicije složili su se da sistem bezbednosti ne funkcioniše i da bi zbog toga hitno trebalo da se održi sednica Odbora za bezbednost.

Dragan Šormaz iz DSS-a smatra da je predsednik Srbije Boris Tadić, ulaskom u zgradu predsedništva u kojoj se i dalje nalazio Dragan Marić koji je držao dve ručne bombe, prekršio pravila obezbeđenja ličnosti.

Zamenik šefa poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević, koji je i član Odobra za bezbednost, smatra da sistem bezbednosti treba da bude jedinstven.

“Ja ću, kao član Odbora, tražiti da se održi sednica, gde ćemo da pozovemo najodgovrnije ljude iz svih službi i, ako je potrebno, da bude zatvorena sednica, jer sistem bezbednosti institucija i građana ne funkcioniše”, rekao je on.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da Odbor može zatražiti izveštaj o jučerašnjem incidentu.

“Odbor raspravlja o izveštajima nadležnih organa i institucija koje se bave bezbednošću, i u tom smislu može se zatražiti izveštaj i da se raspravlja o tome šta se desilo. Dakle, nije izvan nadležnosti Odobra, ali mislim da pre toga neke zaključke treba da daju institucije koje su nadležne za to”, kazala je Nada Kolundžija.

Lider DHSS-a Vladan Batić rekao je da Srbija nije izvukla pouke iz ubistva premijera Zorana Đinđića i da u državi i dalje funkcioniše sistem lako ćemo.

Dačić: Razmotriti način obezbeđenja

Ministar policije Ivica Dačić rekao je, gostujući u emisiji "Replika" na TV B92 da slučaj Dragana Marića ukazuje da je neophodno ozbiljno razmotriti način obezbeđenje javnih ličnosti i institucija.

Dan kada neko sa dve ručne bombe uđe u zgradu Predsedništva i preti da će ih aktivirati, ministar policije Ivica Dačić opisuje kao situaciju koja nije tako retka. Iako se ovde radiilo o upadu u čuvanu državnu instituciju, ministar Dačić kaže da život predsednika Borisa Tadića ni u jednom trenutku nije bio ugrožen.

"Dobro je što se sve završilo na miran način. Ne bih rekao da je bilo propusta u bezbednosnim službama, a policija i vojska su adekvatno reagovali", rekao je Dačić.

Ministar policije objašnjava da srpski političari dnevno dobijaju na desetine pretećih mejlova i da se svi oni proveravaju.

Tako je i Marić već nekoliko godina predmet istrage, on je čak i privođen, međutim, tužilaštvo u ovom slučaju nije videlo osnove za pokretanje postupka.

“Sigurno da ovo znači da treba na malo ozbiljniji način proučiti bezbednost svih. To će biti predmet analize. Vojne službe su mogle to da reše po kratkom postupku, prošlo je bez žrtava, ali se uvek ide na miran način, tako je u 90 odsto slučajeva“, kaže Dačić.

Član odbora za bezbednost Božidar Delić kaže da je slučaj Marića veliko upozorenje.

“Treba izanalizirati, čovek je svima poznat. On i kada je najavio da će da se samospali, to je pokazao da želi da nanese samo sebi štetu, da je bila druga namera to bi bilo opasno. Treba svi da se izanaliziraju“, kaže Delić.

Za Dragana Šormaza činjenica da je u zgradu Predsedništva bez problema ušetao čovek sa dve ručne bombe, propust je Bezbednosno-informativne i Vojno-bezbednosne agencije, koje su, kako on kaže, odgovorne za bezbednost predsednika države.

“Oni koji su trebali to da urade nisu dobro procenili. Niko ne bi dozvolio Baraku Obami da uđe u zgradu, ali Tadić je ušao“, kaže Šormaz.

Za razliku od situacije u slučaju Dragana Marića, gosti emisije "Replika" nisu imali nijednu zamerku na organizaciju i bezbednost tokom posete potpredsednika SAD-a Džozefa Bajdena Beogradu. Možete pogledati snimak emisije "Replika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: