Protiv diskriminacije obolelih

Pokrenut je projekat "Unapređenje percepcije o obolelima od HIV u medijima" koji ima za cilj smanjenje diskriminacije osoba koje žive sa tim virusom.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2008.

17:34

Default images

Na konferenciji u Međunarodnom pres centru istaknuto je i da je cilj projekta nevladine organizacije "AID - Više od pomoći" da senzibiliše medije u Srbiji da izveštavaju o problemima sa kojima se suočavaju HIV pozitivni, kao i da produbi saradnju medija i asocijacija obolelih od side.

Uroš Radulović iz NVO "AID - Više od pomoći" naveo je da će se projekat sprovoditi od 1. decembra i da će trajati šest meseci.

"Projekat će se odvijati u tri faze. U prvoj fazi biće organizovano takmičenje za najbolji esej u kome će učestvovati oboleli od HIV/AIDS. Tema konkursa je lična priča, kao reakcija na medijsko pračenje ove bolesti. U drugoj fazi odabrani radovi biće predstavljeni na seminaru organizovanom za predstavnike medija", kazao je on.

Radulović je naveo da će u trećoj fazi biti raspisan konkurs za najbolji medijski prilog u štampanoj ili elektronskoj formi na neku od tema predstavljenih na seminaru.

On je dodao da će datum početka konkursa i rokovi za dostavu radova biti saopšteni naknadno.

Šef Nacionalne kancelarije za HIV i AIDS Vera Ilić ocenila je da bi mediji "najviše pomogli kada bi objektivno izveštavali o problemima sa kojim se suočavaju ljudi koji žive sa HIV-om, kao i da o obolelima ne pišu negativno".

Sprovođenje projekta podržala je farmaceutska kompanija “Merk Šark and Dome“ sa 20.000 američkih dolara.

Direktor te kompanije Gabriel Dina rekao je da je ta multinacionalna farmaceutska kompanija u poslednjih 25 godina uložila 2, 5 biliona dolara u istraživanja za lečenje HIV-a.

On je istakao da je farmaceutsku istraživanje "veoma dug i rizičan proces".

U Srbiji je prvi slučaj side zabeležen 1985. godine. Prema podacima, Republičkog zavoda za zaštitu zdravlja "Dr Milan Jovanović Batut" do 31. decembra ukupno je registrovano 2.193 pacijenata zaraženih HIV/AIDS-om, dok je 921 pacijent umro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: