Odbor: Nema pritisaka na Komisiju

Odbor Skupštine Srbije za trgovinu i turizam ocenio da nema pretnji i pritisaka vlasti na Komisiju za zaštitu konkurencije.

Izvor: Beta

Utorak, 13.11.2007.

19:10

Default images

Za takvu odluku Odbora nisu glasali poslanici Socijalističke partije Srbije (SPS), a u glasanju nisu učestvovali poslanici Srpske radikalne stranke (SPS). Poslanici Liberalno-demokratske partije, na čiji zahtev je predsednik Skupštine Oliver Dulić zakazao sednicu Odbora za trgovinu i turizam nisu članovi Odbora, ali su učestvovali u raspravi.

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković Bajalović, kao i članovi Saveta Komisije koji su prisustvali današnjoj sednici Odbora, izjavili su da im niko fizički i verbalo ne preti, ali da je stvorena atmosfera koja ometa rad tog nezavisnog tela.

"Predstavnici vlasti u medijima iznose paušalne ocene o radu Komisije", rekla je Bajalović i navela da je ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio da "ljudi koji sede u komisiji ne znaju da rade svoj posao i da treba da odu ako ne znaju da ga rade".

Ona je istakla da su takva istupanja svojevrstan pritisak na Komisiju i ukazuju na "nastojanje da se Komisija pretvori i monetu za političko potkusirivanje, sredstvo preko koga će se ostvarivati politički poeni".

Stvorena je, kako je dodala, pregrejana atmosfera koja onemogućava Komisiju da se bavi poslom za koji je osnovana, u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

Član Saveta Komisije Petar Đukić je naveo da velike kompanije nemaju problem sa Komisijom, već sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

Pomocnik ministra trgovine i usluga Dragan Penezić je naveo da će izmenama Zakona o zaštiti konkurencije biti obezbeđeni bolji uslovi za rad Komisije, koja će imati ovlašćenja da izriče kazne za nedozvoljenu konkurenciju.

Poslanik LDP-a Slobodan Maraš je rekao da je Vlada Srbije omogućila kompaniji Delta da postane monopolista i ukazao da postoje brojni primera da predstavnici vlasti pomažu toj kompaniji da zloupotrebljava svoju poziciju.

Predsednica Komisije je potvrdila da je Delta tražila od Komisije odobrenje za preuzimanje C marketa tek kad je obavila tu kupovinu, kao i da se oglušila o rešenje Komisije kojim nije odobreno preuzimanje C marketa.

Komisija ostaje pri odluci da Delta ima dominantan položaj u oblasti trgovine u Beogradu, rekla je ona i navela da je Vrhovni sud Srbije, odlučujući o žalbi Delte na rešenje Komsije, postupao suprotno zakonu.

Marković-Bajalović je za Betu rekla da će Komisija uskoro izdati novo rešenje vezano za nedozvoljenu koncentraciju kompanije Delta u oblasti trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: