Poljaci više veruju EU nego vladi

Poljaci više veruju Evropskoj uniji nego svojoj evroskeptičnoj vladi, pokazuju istraživanja.

Izvor: B92

Subota, 22.04.2006.

11:17

Default images

Takođe bi radije prešli što pre na evro u odnosu na vladajuće konzervativce, pokazala je najnovija anketa Riders dajdžesta. U istraživanju urađenom paralelno u 12 zemalja EU Poljaci su pokazali da najmanje veruju svojoj vladi.

U nju poverenje ima svega 28 odsto nacije, mada je, paradoksalno poljski premijer Kažimjež Marćinkjevič bez premca najpopularniji poljski političar.

Poverenje u EU i njene institucije ima 72 odsto Poljaka, a čak 77 odsto bi želelo da uticaj Evrope na zbivanja u zemlju bude veći, prenosi iz ankete poljska agencija elektronskih medija IAR.

Iako joj veruju, Poljaci ne zatvaraju oči pred falinkama EU i 80 odsto anketiranih smatra da je birokratija u Uniji suviše glomazna, dok je druga glavna zamerka da EU deli novac iz svoje kase na osnovu nepravednih principa.

Premda će Poljska biti jedna od poslednjih novih članica EU koja prelazi na evro, a vlada bi najradije da zadrži zlot što duže i organizuje referendum o prelasku na evro, danas čak 61 odsto Poljaka smatra da bi ulazak u evrozonu bio pozitivan korak napred.

Poljaci su tako veći zagovornici evra nego evropski narodi koji su već odustali od svojih nacionalnih moneta. Da je evro predstavljao pozitivan potez smatra 51 odsto Francuza i svega 42 odsto Nemaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: