Koštunica nije bio za "6. oktobar"

Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da oseća maksimalnu odgovornost što je DOS 2000. godine dozvolio Vojislavu Koštunici da spreči "6. oktobar".

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2010.

12:29

Default images

On je dodao da bi u slučaju da se bilo dosledno tada, Srbiji sve išlo mnogo brže.

"Reforme bi daleko odmakle, Zoran Đinđić bi bio živ, Demokratska stranka bi bila u opoziciji, ali bi se na sledećim izborima vratila na vlast", rekao je Živković u intervjuu "Ekonomist magazinu".

On je obelodanio da je odmah posle 5. oktobra 2000. godine od 16 lidera DOS 15 bilo za to da se smene šef DB Srbije Radomir Marković i načelnik Generalštaba VJ Nebojša Pavković, a samo je Koštunica, kao jedini legitimni predstavnik vlasti, bio protiv.

"Mislim da je trebalo da ostanemo dosledni, bez obzira što su nas mnogi racionalni razlozi terali na taj kompromis, da možda 6. oktobra raspršimo svu koaliciju i da se narod odmah suoči s drugom stranom tog velikog događaja, ali je postojala opasnost da se vrati stari režim", istakao je on.

"To što njih dvojica nisu smenjeni 6. oktobra i zadržani u pritvoru dok se ne završi istraga je pokazalo da petooktobarska revolucija nije završena", konstatovao je Živković.

Legiju nije imao ko da hapsi

Foto: Beta, Arhiva
Na pitanje zašto Đinđić nije smenio Milorada Ulemeka Legiju sa mesta komandanta JSO, Živković je odgovorio da je njega trebalo uhapsiti, ali je "postojao tehnički problem što nije imao ko da ga hapsi".

"Ako hapsite Legiju, hapsite 'crvene beretke', a to je 1.000 obučenih, profesionalnih ubica. Jedini ko je mogao to da uradi je Vojska, koja je bila sa iste strane kao i Legija, zajedno s Koštunicom i Acom Tomićem", objasnio je on.

Živković je rekao da su, noć pre rasformiranja JSO, trojica-četvorica ljudi iz državnog vrha Srbije, uključujući i tadašnjeg načelnika Generalštaba Branka Krgu, napravili plan za slučaj da se oni tome suprotstave.

"Tad su bile spremne tenkovske jedinice, avijacija, blokiranje mostova, da, ako pruže otpor, mogu da budu pobijeni svi. To nismo mogli da uradimo ranije jer Vojska nije učestvovala u tome", rekao je on.

Rasformiranje JSO i hapšenje Ulemeka se, dodao je Živković, spremalo dugo i desilo bi se i da nije ubijen Đinđić, jer je trebalo da bude formiran Savet ministara državne zajednice SCG, u kome bi on bio ministar odbrane.

"Za nekoliko nedelja bismo preuzeli i Vojsku i mogli bi da se obračunamo sa Legijom", naveo je Živković. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: