Šta povezuje SNS, SPS i URS?

Glavni urednici srpskih novina pažljivo prate stvaranje nove vlade i saglasni su da SNS, SPS i URS ne povezuje mnogo osim želje da se dođe na vlast.

Info

Izvor: B92

Nedelja, 01.07.2012.

16:34

Default images

Glavni urednici govore za B92 šta bi mogla da postigne nova vlada, ali i koliko bi mogla da potraje zbog stranaka koje sa različitim programima u nju ulaze.

"Ja mislim da je to pre svega želja svakog ko se bavi politikom, a to je da bude na vlasti i to je ono što je Ivica Dačić rekao, a to je za mene potpuno razumljivo - ako se baviš politikom, pa prirodno je da hoćeš da budeš premijer. Borba protiv korupcije, sve o čemu govore - kako će se to ostvariti, otvaranje radnih mesta, mislim da su to ključne stvari o kojima ljudi u Srbiji govore. To su dve ključne stvari - broj jedan nezaposlenost i broj dva korupcija", kaže urednik Politike Dragan Bujošević.

Kvarenje odnosa sa Evropom niko ne očekuje, a upravo zbog toga i odnosi u regionu ne bi trebalo da trpe mnogo mada su početne poteškoće mogu predvideti.

"I da neko hoće vratiti Srbiju u 90te to je nemoguće. Možda možete i vratiti preko turbo folka, jačanja kriminala ili mentaliteta ali u nekom geopolitičkom smislu, da postanete remetilački faktor na tom nivou to je po meni iluzorno. Kao da je SNSu kao nekada Koštunici lakše da resore gde su pare drži Dinkić, kao sa se osećaju lakše i elegantnije da vode neku drugu politiku. ", kaže urednik Danas, Zoran Panović.

I dok je upravo takva kompozicija vlade za Zorana Panovića potencijalna mina na putu vlade za njeno trajanje, za Veselina Simonovića baš manje stranke mogu biti ključ za stabilnost Dačićeve vlade.

"Mislim da, pre svega na stranku Mlađana Dinkića, da je njemu u interesu da ova vlada potraje. Ja mislim da je on svestan u kakav rizik ulazi i kakve finansije u državi preuzima i da neki brzi izlazak iz vlade njemu ne odgovara. On bi verovatno voleo da ova vlada potraje ceo mandat, a isto tako misli i SPS jer oni su sad dobili premijera i ko zna kada će sledeći put", kaže Veselin Simonović, glavni urednik Blica.

Konačno, glavni urednik Politike Dragan Bujošević zaključuje da će puno zavisiti i od odnosa vlade sa predsednikom Nikolićem - da li će joj on biti zaštitnik ili žestoki kritičar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: