"Izumitelj" BRIKS-a ismejao ideju članica: "Oni nikad ništa nisu postigli"

Bivši ekonomista Goldman Saksa i čovek koji je izmislio naziv BRIKS Džim O'Nil govorio je o nastojanjima lidera ove organizacije da uspostave zajedničku valutu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2023.

09:18

Ilustracija: Shutterstock/Bjoern Wylezich

Uoči 15. samita zemalja BRIKS-a Džim O'Nil je za Fajnenšel tajms izjavio da BRIKS nikada nije postigao ništa na sastancima. Zbog toga, ekonomista smatra kako je uvođenje zajedničke valute za pet različitih ekonomija neizvodljivo.

"To je jednostavno smešno. Hoće li stvoriti BRIKS centralnu banku? Kako biste to napravili? Sramotna priča", rekao je O'Nil.

Ekonomista O'Nil još 2001. govorio je o akronimu BRIK (skraćenica pre ulaska Južne Afrike u organizaciju) kako bi se istakao ekonomski potencijal Brazila, Rusije, Indije i Kine kao i potrebu da se globalno i političko upravljanje preoblikuje kako bi se države mnogo više uključile u procese, prenosi Kliks.

Iako su pored Brazila, Rusije, Kine, Indije i Južne Afrike i druge zemlje Azije i Afrike izrazile želju da se pridruže organizaciji, O'Nil smatra kako proširenje ne bi imalo nikakav realan značaj.

"Ne znam šta oni pokušavaju postići osim moćne simbolike", ističe ekonomista.

Takođe, osvrnuo se na nesuglasice između samih članica organizacije.

"Dobro je za Zapad što se Kina i Indija retko o čemu dogovore. Ako bi to uradili, dominacija dolara bila bi mnogo ranjivija. Često kažem kreatorima kineske politike – Zaboravite svoje beskrajne istorijske bitke i pokušajte da se usaglasite sa Indijom. Tada bi svet mogao da vas shvati mnogo ozbiljnije", zaključio je O'Nil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

13 h

Podeli: