Libija u problemu, nemaju uopšte žita

Libija će potrebe za potrošnjom žita u 2018, od oko 1,2 miliona tona, morati da pokrije gotovo u potpunosti uvozom

Svet

Izvor: B92

Subota, 21.04.2018.

14:40

Libija u problemu, nemaju uopšte žita
(Foto: Thinkstock)

Nada se da će uz pomoć Ujedinjenih nacija povećati domaću proizvodnju od naredne poljoprivredne sezone.

Abdelmoneim Mohamed Šihab ad-Din, glavni funkcioner u Ministarstvu poljoprivrede vlade u Tripoliju koju podržavaju UN, izjavio je za Rojters da bi zemlja u budućnosti mogla da podmiruje najmanje polovinu svojih potreba za žitom, ukoliko se poboljša bezbednosna situacija i snabdevanje električnom energijom.

Da bi povećala proizvodnju, Libija će investirati 120 miliona dolara u poljoprivredni sektor u okviru programa koji ima sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu UN, od čega će više od 10 miliona dolara otići na seme za 1.200 poljoprivrednika, rekao je al-Din.

"Ova godina će biti ista kao prošla (potrošnja će se podmiriti uvozom), ali ako se bezbednosno stanje malo popravi onda će se naredne sezone (2018) proizvodnja povećati", rekao je ad-Din u intervjuu za Rojters.

Upitan na kom bi nivou proizvodnja mogla da bude u naredne dve godine, odgovorio je da bi mogli da dostignu pokrivanje 50 odsto godišnje potrošnje (od 1,2 miliona tona) domaćom produkcijom.

Takođe je naveo da je prošlogodišnja žetva iznosila oko 100.000 tona, mada preciznih podataka nema zbog nefunkcionisanja libijske države, koja je u previranjima od rušenja režima Moamera Gadafija 2011. godine.

Ratari se muče da nabave seme pošto su libijski prihodi od nafte drastično opali od 2011. godine, nagrizavši devizne rezerve koje su potrebne za finansiranje uvoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: