Kad je NAFTA nastala nisu postojale, sada ključne

Pregovori o preoblikovanju Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) moraju da uključe i razgovor o novim finansijskim uslugama.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2017.

09:34

Kad je NAFTA nastala nisu postojale, sada ključne
Foto:Thinkstock

To je izjavila Vanesa Rubio, meksički pregovarač, navodeći u tom kontekstu finansijsko-tehnološke (fintek) kompanije koje brzo osvajaju region.

NAFTA sporazum, koji su pre 23 godine potpisale Kanada, Meksiko i Sjedinjene Države, ponovo se pregovara na zahtev američkog predsednika Donalda Trampa koji je tokom predizborne kampanje obećao da će isposlovati bolji sporazum za američke radnike, prenosi agencija Rojters.

Vanesa Rubio, podsekretarka u Ministarstvu finansija Meksika koja učestvuje u pregovorima o NAFTA paktu započetim u sredu u Vašingtonu, ocenjuje da je razgovor o finansijskim uslugama u zajedničkom interesu tri zemlje.

"Još nismo sigurni kakav će biti završni tekst novog sporazuma, ali smo sigurni da treba da razgovaramo o novim uslugama, pre svega u finansijsko-tehnološkoj industriji", rekla je Rubio u intervjuu za Rojters.

Ona je dodala da su njene američke kolege fokusirane na transparentnost nove regulative, dok ona insistira na potrebi standardizacije pravila.

Da bi modernizovali sporazum, tri strane razmatraju kako da uključe e-trgovinu i druge tehnologije u razvoju koje nisu postojale kada je NAFTA prvi put pregovarana, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: