EU kaznila Špance: Šta će vam vozovi od 520km/h

EU je naložila Španiji da povrati 140 miliona evra nezakonite državne pomoći izdvojene za izgradnju centra za testiranje vozova velike brzine.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

15:51

EU kaznila Špance: Šta će vam vozovi od 520km/h
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

Prema oceni Brisela, taj centar je nepotreban.

Evropska komisija je prošle godine otvorila istragu povodom planova zvaničnog Madrida da, u blizini Malage, izgradi jedinstveni centar za testiranje vozova koji bi se kretali brzinom do 520 kilometara na čas, prenosi agencija Frans pres.

"Čini se da na tržištu ne postoji nikakav interes za razvojem vozova koji se kreću tako velikim brzinama. U stvari, centar će generisati gubitke tokom čitavog perioda svog rada", navodi se u saopštenju Komisije.

Planirano je da centar za testiranje sadrži tunele i vijadukte na kojima bi se simulirali realni uslovi visoko-brzinske železničke mreže.

Projekat je usvojila španska vlada koja je nameravala da aplicira za dobijanje sredstava iz fondova EU za realizaciju te investicije u vrednosti od 358,6 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

9 h

Podeli: