Susret od koga strepi svet, šta će biti s EUR?

Evropska centralna banka mogla bi ove nedelje da donese odluke koje bi mogle da dovedu do velike promene kursa evra i odnosu na većinu ostalih valuta u svetu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2016.

12:02

Susret od koga strepi svet, šta će biti s EUR?
Foto: Thinkstock

To su u analizi upozorili stručnjaci Admiral Marketsa, navodeći da se u četvrtak održava redovni sastanak Veća guvernera ECB na kojem bi mogle biti usvojene nove mere za podsticaj ekonomskog rasta, a koje bi uticale na slabljenje evra.

Naime, dosadašnje mere koje je ECB preduzimala nisu ispunile očekivanja. Jedan od glavnih zadataka ECB-a je postizanje stope inflacije u evrozoni od nešto ispod 2 odsto godišnje, a po poslednjim podacima, indeks potrošačkih cena koji je jedan od glavnih pokazatelja nivoa inflacije, ne samo da nije rastao, nego je pao za 0,2 procenta.

Mnogi analitičari i investitori na finansijskim tržištima smatraju da će ECB na ovom sastanku biti prisiljen da preduzme nove mere kako bi sprečila deflaciju i podstakla privredni rast u Evropi.

Mere koje su na raspolaganju ECB su dodatno spuštanje kamatnih stopa u negativnu zonu (npr. spuštanje kamatne stope na depozite banaka sa trenutnih -0,3% na -0,4%), povećanje iznosa kojeg direktno ubrizgava u finansijski sistem evrozone sa 60 na 80 milijardi evra mesečno ili bilo šta drugo što bi dovelo do dodatnog slabljenja evra u odnosu na ostale valute.

Slabljenjem evra smanjio bi se uvoz i povećao izvoz zemalja članica evrozone, pa bi proizvodnja u evrozoni porasla, što u pravilu dovodi do rasta plata i cena proizvoda i usluga, a to je upravo ono što ECB želi.

Investitori većinski (54% njih) očekuje slabljenje evra sa sadašnjeg nivoa, dok se iz izveštaja o pozicijama velikih špekulanata sa tržišta fjučersa u Čikagu vidi da trenutno približno 61odsto očekuje pad kursa evra u odnosu na američki dolar.

Analitičari Admiral Marketsa takođe smatraju da je u četvrtak i idućih meseci slabljenje evra u odnosu na većinu ostalih svetskih valuta izgledniji scenarij od jačanja. To znači da bi američki dolar, britanska funta, japanski jen trebao da jačaju u odnosu na evro. Evropska centralna banka, koja je krajem prošle godine razočarala učesnike finansijskih tržišta i uzrokovala jačanje eura od 7 odsto, sada verovatno ništa neće prepustiti slučaju, pa će značajno popustiti monetarnu politiku.

Predsednik ECB-a će u obraćanju javnosti vrlo verovatno odlučnom i agresivnom retorikom opravdati nužnost radikalnih mera i obećati da će poduzeti sve što je potrebno da ispuni ciljeve ECB-a, što bi odmah trebalo dovesti do naglog slabljena evra u odnosu na ostale valute.

Budući da je evro trenutno samo 9 odsto jači od američkog dolara, ukoliko ECB ispuni očekivanja, postoji realna mogućnost da će u toku godine evro barem na kratko postati slabiji od američkog dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: