Požalio se i u Kini: Imam najgori telefon na svetu

Srpska himna na glavnom kineskom trgu kao uvod u sastanke srpske delegacije sa predsednikom i premijerom Kine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

16:09

Default images
Foto: Tanjug

“Zadovoljan sam našim dobrim odnosima, a pošto se gvozđe kuje dok je vruće, mislim da je krajnje vreme da naše prijateljstvo pretvorimo u korist za oba naroda”, izjavio je kineski predsednik Si Đinping.

To konkretno znači da se tokom bilateralne posete srpske delegacije sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem na čelu u Pekingu razgovaralo o velikim infrastrukturnim i razvojnim projektima. Pored pruge Beograd-Budimpešta i završetka radova na kKridoru 11, skoro je izvesno da će na leto smederevsku Železaru preuzeti kineski HBIS, drugi najveći proizvođač čelika na svetu.

“Niko ne može da se bori sa Kinezima na svetskom tržištu, samo oni mogu da istrpe velike gubitke prouzrokovane niskom cenom čelika. Da bi moglo tako, moraju da gase proizvodnju zbog ekologije i kod nas bi pravili i fabriku cevi. Ako oni u fabriku šavnih cevi ulože 300 miliona, mi smo spaseni. Da opstane, mi ne možemo da finansiramo, tu mora Kina da uđe”, kaže Vučić.

Kineske kompanije zainteresovane su za pravljenje luke i industrijskih parkova. Definisan je i izvoz goveđeg mesa u Kinu.

“Podrazumeva pre svega strogu kontrolu inspekcijskih organa kineske veterinarskle službe i saradnju sa našim inspekcijskim organima, ali i sve ostale procese koji znače da bi naše kompanije, koje su spremne i zainteresovane, mogle da nastupe”, kaže minister privrede Željko Sertić.

Razgovorima sa studentima i državnim vrhom, poseta Kine za srpsku delegaciju je završena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: