Uskoro će "planuti" gasovod od 1.800 km

Turkmenistan je pokrenuo radove na ambicioznom 1.800 kilometara dugom gasovodu ka Indiji, preko Pakistana i Avganistana, javili su mediji u Ašhabadu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

18:46

Default images
Foto: thinkstock.com

"Specijalisti Instituta za naftu i gas pri državnoj korporaciji Turkmengas otpočeli su inženjerske i nadzorne radove na ruti budućeg gasovoda Turkmenistan-Avganistan-Pakistan-Indija (TAPI)", navodi list "Neutral Turkmenistan", precizirajući da će sama izgradnja gasovoda početi u decembru, prenosi agencija Frans pres.

Četiri države su dugo planirale ambiciozni projekat da bi podmirile svoje energetske potrebe, ali su administrativna pitanja i nemiri u Avganistanu do sada kočili njegovu realizaciju. Četiri strane su se prošlog meseca dogovorile da će Turkmengas predvoditi konzorcijum koji će graditi 10 milijardi dolara vredan gasovod, iako se očekuje i učešće inostranih partnera.

Predsednik Turkmenistana, Gurbanguli Berdimuhamedov, izjavio je prošlog meseca da su japanske i južnokorejske kompanije izrazile interesovanje za ulaganje u TAPI, a pozvao je i turske kompanije da se uključe u tendere.

Gasovod bi trebalo da prenosi do 33 milijarde kubnih metara gasa godišnje od 2018, od čega bi najveći deo odlazio u Indiju i Pakistan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: