Grci spremili spas od bankrota

Grčka vlada je odobrila paket mera koji će, koliko večeras, predstaviti svojim kreditorima u cilju postizanja sporazuma koji bi je spasio od bankrota.

Svet

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 09.07.2015.

19:11

Default images
Foto: Beta/AP

Jedan od poslanika iz redova grčke vladajuće partije Siriza je novinaru Gardijana rekao da je poslanicima rečeno da "budu u pripravnosti" da bi u što kraćem roku glasali o reformskom paketu.

"Rečeno nam je da svi budemo ovde. Možda ćemo glasati o paketu već sutra ujutru", rekao je poslanik.

Gardijan piše da novi grčki predlog uključuje strože reforme od bilo kojih koje su od Atine zahtevane tokom petogodišnje ekonomske krize.

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos je, nakon sastanka vlade u Atini, rekao da će Grčka uskoro predati predlog "reforme za keš" kreditorima.

Grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu u ponoć ističe rok za dostavljanje predloga koji mu je postavio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"Ako predlog ne stigne do petka ujutru, biće to kraj pregovora i suočićemo se sa najcrnjim rešenjem", kazao je Tusk u utorak.

Ako evropski partneri budu zadovoljni Ciprasovim predlogom, on bi trebalo da bude prihvaćen na vanrednom samitu lidera EU u nedelju, a ako ne budu zadovoljni, zvaničnoj Atini preti izlazak iz evrozone, navodi Rojters.

Grčki dnevnik Katimerini je danas javio da Vlada u Atini planira primenu paketa reformi "teškog" 12 milijardi evra u naredne dve godine, što je više u odnosu na ranije predvidjen iznos potrebnih sredstava za neutralisanje posledica povratka u recesiju posle višemesečnih teških pregovora sa kreditorima. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: