Treba li kupiti akcije Fejsbuka i Tvitera

Poslednjih nekoliko godina uz akcije Epla, među malim investitorima najviše se priča o deonicama Fejsbuka i Tvitera.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.06.2015.

12:54

Default images
Foto: Beta/AP

Deonica Fejsbuka je zaista zadnjih godina rasla mnogo više od proseka, ali za razliku od Epla, rast cene ne zasniva se na prihodima i profitu koji se ostvaruje danas, nego na očekivanim rezultatima u budućnosti.

Ogromna očekivanja od Fejsbuka i Tvitera mogu se videti u sledećoj tabeli:

Iako odnos cene akcije i dobiti po akciji nije jedini pokazatelj kojeg je potrebno uzeti u obzir pri odlučivanju o kupovini deonice, jedan je od najvažnijih. Kod posmatranih kompanija pokazuje da su s obzirom na trenutnu dobit koju ostvaruju, deonice Fejsbuka i Tvitera višestruko puta skuplje od akcija Epla, Mekdonaldsa i Koka kole.

Trenutna visoka cena akcija zasniva se na očekivanoj visokoj dobiti u budućnosti, koja može ali i ne mora biti ostvarena. Fejsbuk i Tviter posluju u izuzetno dinamičnoj industriji u kojoj se svakog trenutka može pojaviti konkurencija koja će zavladati tržištem, te se trendovi ponašanja korisnika i oglašivača mogu preko noći promeniti kao što je bio slučaj sa masovnim početkom korišćenja Interneta putem smartfona.

S druge strane, kompanije kao što su Mek i Koka Kola profit ostvaruju sada, te je akcionarima redovno isplaćuju što dugoročno pogoduje stabilnom rastu cene akcija. Osim toga, ove kompanije posluju u puno stabilnijem okruženju, u kojem su potrebne decenije da se ponašanje kupaca promeni što je više nego dovoljno vremena za prilagođavanje ukoliko bude potrebno.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je i dalje moguć iznadprosečno visokog rasta cena akcija Fejsbuka i Tvitera, ali s obzirom na rizik koji dolazi sa ulaganjem u takve akcije, u njih ne bi trebalo uložiti sav novac namenjen ulaganju u akcije nego samo manji deo. Ostatak bi trebao biti ravnomerno raspoređen u desetak ili više stabilnih kompanija u što više različitih delatnosti. Takvom diverzifikacijom značajno se smanjuje rizik velikog pada u slučaju loših odluka pojedine kompanije i promene trendova u pojedinim delatnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: