Ruse boli glava,Španci trljaju ruke

Privreda Španije bi ove godine mogla ostvariti rast od čak 2,5 odsto, ukoliko cene nafte i vrednost evra ostanu na niskom nivou.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.01.2015.

12:23

Default images
Foto: Freeimages

"Kada je reč o 2015. godini, svesni smo da je aktuelna prognoza privrednog rasta od dva odsto ispod tržišnih očekivanja", izjavio je španski ministar ekonomije, Luis de Gindos za španski list "Ekspansion".

On je dodao da je ova projekcija izrađena pre nedavnog pada cena nafte i gubitka vrednosti evra prema dolaru, što bi moglo dati podsticaj španskom izvozu, prenosi Frans pres.

"Ako cene nafte i vrednost evra ostanu na aktuelnom nivou, imaćemo dodatni rast od 0,5 procentnih pocena, i to je oprezna projekcija", izjavio je De Gindos.

Sredinom decembra prošle godine, evro je vredeo 1,25 dolara, a danas 1,12 dolara, dok su cene nafte od juna prošle godine pale za 60 odsto, ispod psihiloške granice od 50 dolara za barel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: