Svet

Subota, 13.12.2014.

12:15

5 znakova da trošite previše

Najbolji dokaz da živite iznad svojih mogućnosti je onda kada vam rashodi postanu veći od prihoda.

Izvor: B92

Default images

To uzrokuje velike probleme u vođenju finansija i planiranju. Nažalost, za mnoge takav skupi životni stil dešava se sasvim nesvesno, a ovo su prema pisanju Biznis insajdera, neki od znakova da trošite previše:

Mislite da ne treba da štedite

Verovatno najveći znak da živite iznad svojih mogućnosti je odbacivanje ideje o štednji novca. Iako mislite da je nemoguće ili nepotrebno štedeti, trebalo bi da se osvestite i konačno da počnete sa štednjom. Za početak to može biti i minimalan iznos.

Ne koristite popuste

U doba kada se na svakom uglu nalazi popust za određeni proizvod, postoje ljudi koji svejedno plaćaju pune cene tražene robe. Kada bi kupovali proizvode koje su “na akciji”, mesečno bi mogli poprilično uštedeti.

Dosadno vam je

Bilo da se dosađujete kod kuće, ili ste u obilasku prodavnica, to često može uzrokovati bespotrebno trošenje novca. Iako je postoji tvrdnja da se šopingom pobeđuje depresija, dugoročno vas vodi u finansijsku propast.

Zavisnost od kupovine

Iako svako voli nove stvari, česta kupovina novotarija može stvoriti zavisnost koje se kasnije teško rešiti. U ovom slučaju najbitnija je samodisciplina, a u težim slučajevima trebalo bi potražiti profesionalnu pomoć.

“Peglanje” kartica

Iako kartice često mogu olakšati kupovinu, preterano “peglanje” može izazvati velike probleme kada računi dođu na naplatu. Stoga bi svaki put pre vađenja kartice iz novčanika trebalo razmisliti da li vam je taj proizvod neophodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

10 h

Podeli: